Druhy plotových sloupků – jak vybrat sloupky a vzpěry k plotu

Existují různé druhy sloupků k plotům a pletivům. Jaký je mezi nimi rozdíl? Jaké sloupky se používají k jednotlivým druhům oplocení? Podle čeho vybrat správný sloupek? Kdy se používají vzpěry? Kdy nemusím vzpěry použít? To vše se dozvíte v tomto článku.

Plotové kulaté sloupky

Plotové kulaté sloupky jsou ty nejvíce časté, které pravděpodobně již znáte. Využívají se většinou ke klasickému čtyřhrannému pletivu. Pletivo se ke sloupkům připevňuje vázacím drátem. Kulaté sloupky jsou standardně nabízeny s průměrem 48 nebo 38 mm a ve výšce od 150 do 300 cm. Pokud není použita patka na sloupky, je vhodné zakoupit si sloupky delší než pletivo, a to ideálně o 60 cm. Tato část sloupku bude zakopána v zemi. O použití patek na sloupky se dočtete níže v článku.

1 kulatý sloupek

Jeklové (hranaté) sloupky

Jeklové (hranaté) sloupky se využívají primárně k plotovým panelům. Sloupky mají průměr 60x40 mm (jeklový profil), a stejně jako kulaté sloupky, jsou nabízeny ve výškách 150 až 300 cm. Panely se ke sloupkům připevňují pomocí příchytek.

2 jekl

Sloupky s prolisem

Sloupky s prolisem se používají ke svařovanému pletivu. Pletivo se ke sloupkům připevňuje pomocí svorek Bekaclip a kleští Bekaclip. Sloupky s prolisem se standardně dodávají vysoké od 170 cm do 250 cm (antracitové do 300 cm). Průměr sloupků je 48 mm. Svařované pletivo je možné také připevnit ke klasickým kulatým sloupkům pomocí vázacího drátu.

3 sloupky s prolisem

Vzpěry

Vzpěry se umisťují ke sloupkům u čtyřhranného nebo svařovaného pletiva. Vzpěry zabraňují vyvrácení sloupku. K vyvrácení může dojít v důsledku působení tažné síly po vypnutí pletiva. Vzpěry se usazují tak, aby působily proti směru tahu pletiva.

Vzpěry se instalují:

  • Na začáteční sloupek plotu,
  • na každý rohový sloupek plotu (z každé strany jedna vzpěra),
  • na každý sloupek, u kterého dochází ke změně směru (z každé strany jedna vzpěra),
  • na každý sloupek nejvýše po 25 m (pokud se jedná o rovnou trasu plotu; opět z každé strany sloupku jedna vzpěra),
  • na konečný sloupek plotu.

4 vzpěra

Patky na sloupky a vzpěry

Patky na sloupky a vzpěry se používají v případě, že sloupky a vzpěry nebetonujete do země. Primárně se patky využívají pro ukotvení do betonového nebo asfaltového podkladu. Prohlédněte si videonávod jak na montáž patek do betonu/asfaltu: