Napojení plotového sloupku do výšky – jak prodloužit sloupek?

Sloupky se napojují do výšky typicky v případech, kdy stavíte plot vedle již postaveného plotu, který je nižší, než bude ten váš. Nejčastěji daná situace vypadá tak, že máte pozemky se sousedy těsně vedle sebe. Soused má plot nižší, než ho chcete mít vy. Vy ten jeho krajový sloupek můžete ale i tak využít. Stačí sloupek napojit do výšky. A jak na prodloužení plotových sloupků?

Kulatý sloupek

Nejpravděpodobněji se setkáte s kulatými sloupky. To proto, že se používají u čtyřhranného a svařovaného pletiva. Tato pletiva jsou nejčastěji montovanými. Kulaté sloupky je také nejsnazší napojit. Přímo pro tyto účely se totiž vyrábí spojky (nástavce) na prodloužení sloupků.

U již postaveného sloupku sundáte čepičku a vložíte a následně přivrtáte nástavec. Nový sloupek uříznete tak dlouhý, jako je rozdíl mezi výškou vašeho plotu a výškou původního malého sloupku. Uříznutý sloupek přivrtáte k nástavci. Můžete ho přivrtat i vícekrát z různých stran, pokud vám bude stále připadat, že nově vzniklý sloupek ještě není naprosto stabilní. Šrouby můžete poté snadno přestříkat sprejem v barvě sloupku, čímž zajistíte, že jejich barevná odlišnost na každého hned nebude „křičet“ jako pěst na oko.

Fotografie branka Ploty Dobrý

Fotografie branka Ploty Dobrý

Fotografie branka Ploty Dobrý

Sloupek s prolisem

Sloupky s prolisem se používají u svařovaného pletiva. Na tyto sloupky si můžete nástavec vyrobit sami. Poslouží vám k tomu patka na sloupek s prolisem. Stačí, když odříznete spodní část a vytvoříte si vlastní nástavec na sloupky s prolisem. Ještě před vložením tohoto nástavce do sloupku nezapomeňte do toho původního sloupku navrtat šroub/y. Navrtejte je do takové výšky, aby vám skrze ně nepropadnul dolů do sloupku váš nástavec. Případně můžete nástavec ke sloupku rovnou přivrtat bez použití spodního držícího šroubu.

Zbylá část napojování sloupku už je totožná, jako při prodlužování klasického kulatého sloupku.

Hranatý (jeklový) sloupek

Pro hranaté sloupky si můžete vlastní nástavec vytvořit stejně, jako pro sloupky s prolisem. Jen k tomu využijte patky pro hranaté sloupky.

Pokud máte pozemky se sousedy přímo vedle sebe, není tedy nutné nevzhledně montovat dva sloupky hned vedle sebe, ale můžete využít sousedův sloupek. A to i v případě, že máte plot nižší nebo vyšší, než má soused. Pro zachování dobrých sousedských vztahů však tento počin nezapomeňte se sousedem nejprve konzultovat.

Vyberte si na našem e-shopu potřebný materiál pro stavbu vašeho plotu.

Nemáte potřebné nářadí ke stavbě plotu? Sjednejte si montáž plotu na klíč a nechte si plot postavit bez stresu a starostí.

Mohlo by vás také zajímat:

  • Jak nastavit pletivo do výšky? | ZOBRAZIT 
  • Druhy plotových sloupků – jak vybrat sloupky a vzpěry k plotu | ZOBRAZIT
  • 7 tipů, jak vylepšit starou zahradu | ZOBRAZIT 
  • Oplocení na klíč | ZOBRAZIT 
  • Jak spojit dva ploty | ZOBRAZIT