Oplocení pro solární elektrárny: Bezpečnost a estetika v jednom

Jaké zvolit oplocení okolo solární elektrárny?

Oplocení okolo solární elektrárny může být téměř jakékoliv, pokud legislativa nebo konkrétní územní celek nenařizují jinak. Vhodné může být například klasické čtyřhranné pletivo, doplněné elektrickým ohradníkem, otřesovým drátem a ostnatým drátem – takovouto realizaci jsme provedli při oplocení solární elektrárny v Chomutově. V Českých Budějovicích jsme k oplocení solární elektrárny použili místo čtyřhranného pletiva svařované pletivo Hortaplast.

Další možností oplocení solární elektrárny mohou být plotové dílce nebo betonové ploty, opět doplněné o všechny náležitosti, jako například elektrický ohradník. Takováto realizace už by ale vyšla podstatně dráž.

Bezpečnostní oplocení

Pro lepší zabezpečení objektu lze využít bezpečnostního oplocení v podobě žiletkového pletiva, ostnatého drátu, hrotů proti přelezu nebo mobilní žiletkové bariéry. Jednotlivé produkty lze kombinovat, použít samostatně, doplnit s nimi oplocení, nebo z nich vytvořit zcela nové oplocení.

Pro ještě větší zabezpečení je jistě vhodné zvážit také zavedení kamerového systému a systému osvětlení, který reaguje na pohyb. Případně do areálu nainstalovat přímo detektor pohybu.

Proč si na oplocení solární elektrárny najmout firmu?

Prostor se solární elektrárnou je zpravidla poměrně rozsáhlý. Na oplocení může často padnout i vyšší stovky (až nižší tisíce) metrů pletiva. Realizace svépomocí by proto byla velmi časově náročná. Navíc u objektů, jako jsou solární elektrárny, jsou kladeny vysoké nároky na kvalitu provedení oplocení.

Pro lepší představu. Při realizaci oplocení solární elektrárny v Chomutově bylo použito:

  • 541 ks plotových sloupků
  • a 116 ks vzpěr.

Ve firmě Ploty Dobrý máme kromě velkého množství šikovných montážníků také výkonné stroje a náčiní, pomocí kterých jde práce jako po másle.

Fotografie z Ukázky stavby plotu – Pletiva Dobrý

Fotografie z Ukázky stavby plotu – Pletiva Dobrý

Fotografie z Ukázky stavby plotu – Pletiva Dobrý