Bezpečnostní oplocení - jaké jsou možnosti a kde se používá?

Bezpečnostní oplocení se nevyužívá jen u vojenských a vězeňských objektů, ale také u průmyslových objektů nebo i u rodinných domů. Prvky bezpečnostního oplocení se především využívají, chcete-li zabránit přelezu přes plot. A jaké jsou různé možnosti bezpečnostního oplocení? Dozvíte se v tomto článku.

Základním prvkem bezpečnostního oplocení je zabezpečení pomocí ostnatého drátu nebo žiletkového pásu. Ostnaté dráty můžete vidět zelené (poplastované) nebo pozinkované. Dají se tedy barevně sjednotit s takto barevnými ploty.

Příslušenství

K instalaci ostnatých drátů a žiletkových pásů jsou potřeba následující nástroje:

ostnatý drát

žiletkový

Výraznějším a bezpečnějším prvkem je přímo žiletkové pletivo. Je instalováno ve výšce, aby se nikdo nemohl zranit, ale zároveň vhodně brání přelezu. V kombinaci s žiletkovým drátem tvoří nepřekonatelnou překážku bez těžké techniky.

Oplocení je také možné doplnit hroty proti přelezu. Hroty je možné namontovat i na vrchní část oplocení (na profil), ale i z boční části plotu.

Mobilní žiletková bariéra se využívá především armádními jednotkami v případech, kdy potřebují narychlo zabezpečit nějaký prostor. Využívá se také jako dočasné bezpečnostní oplocení.

žiletkový drátt

žiletkový drát

Mějte na paměti, že bezpečnostní prvky nesmí být na plot instalovány tak, aby se o ně mohl zranit někdo, kdo se plot nesnaží přelézt, tedy třeba náhodný kolemjdoucí. Při instalaci bezpečnostních prvků na váš plot nezapomeňte použít ochranné rukavice, abyste se nezranili.

Přemýšlíte-li o nějakém bezpečnostním oplocení, podívejte se také na naše video, ve kterém vám budou jednotlivé varianty představeny a ukázány: