OTÁZKY A ODPOVĚDI 1. část: Základní informace před stavbou plotu

Pokud uvažujete o stavbě plotu, jistě vás napadá mnoho otázek, na které byste rádi znali odpověď. Na ty nejčastější vám v tomto článku odpoví náš zkušený obchodní zástupce Rudolf Herák. Pokud jste v článku nenašli odpověď na vaši otázku, napište přímo Rudovi na email herak@levne-pletivo.cz nebo se nám ozvěte na náš FACEBOOK či INSTAGRAM a my vám rádi otázku zodpovíme.rudolf herák oz_1

Ovlivňuje stavbu plotu počasí nebo roční období? V jakém ročním období a za jakého počasí je stavba plotu nejlepší?

Stavět plot je možné téměř v jakémkoliv ročním období. Důležitá je hlavně teplota – ta by neměla klesnout pod - 5 °C. Při větších zimách není vhodné (někdy ani možné) vrtat do půdy. Pokud je alespoň týden v kuse teplota pod - 5 °C, tak se nebetonuje. Není vhodné stavět plot ani v dešti. Nejčastěji lidé staví ploty na jaře, v létě a na podzim.

Jaký plot je nejsnazší si postavit svépomocí?

S našimi návody a špetkou šikovnosti si poradíte se stavbou jakéhokoliv oplocení. Nejsnazší je však stavba plotu ze svařovaného pletiva. Nemusíte tam totiž řešit žádné napínací dráty a když dáte sloupek o pár centimetrů vedle, tak se také nic nestane.

Jak daleko od sebe je nejlepší postavit sloupky? Liší se doporučená vzdálenost sloupků při stavbě plotu ve svahu?

Sloupky od sebe rozmístěte cca 2,5 m. Vzdálenost můžete upravit dle délky jednotlivých stran. Maximální přípustná délka je však 3 m.

Při stavbě plotu ve svahu je potřeba sloupky instalovat v kratších rozestupech. Před stavbou doporučujeme využít nad zemí napnutý provázek, který vám ukáže, jak moc nerovný terén oplocujete. V místech, kde se provázek dotkne země a vytvoří se tzv. „bod zlomu“, instalujte sloupky.

Jak hluboko se usazují sloupky?

Pro sloupky je třeba připravit hluboké díry 70 - 80 cm. Tato hloubka se uvádí jako mrazuvzdorná. Usazení sloupku do betonu stačí 50 cm.

Jak často je potřeba instalovat ke sloupkům vzpěry? (u plotů z pletiva)

Vzpěry se instalují vždy na začátku a na konci plotu a musí být na každých 25 – 30 m plotu a při každé změně směru.

Jaký druh oplocení je vhodný použít ve svahu a jaký se naopak nedoporučuje?

Pro oplocení ve svahu doporučujeme využít čtyřhranné pletivo bez napínacího drátu. To je totiž nejvíce poddajné svahu. Svařované pletivo se nedoporučuje, protože není tak ohebné, jako čtyřhranné. Můžete také využít 2D nebo 3D plotové panely nebo betonový plot. Tyto druhy oplocení budete stavět tzv. kaskádovitě. To znamená, že se vám ve vrchní části oplocení vytvoří „schody“. 2D a 3D plotové panely musí být ale doplněny podhrabovými deskami, protože samotný panel nesmí být v zemi, jinak začne korodovat.

Je lepší si plot postavit svépomocí nebo si najmout firmu?

Obojí má své. Pokud jste schopní a šikovní a máte na stavbu plotu čas, postavit ho zvládnete. Pokud na stavbu plotu čas nemáte, nechte to na nás. Budete mít plot postavený za chvíli a od profesionálů.

O tom, zda je lepší si plot postavit svépomocí nebo si najmout firmu se dočtete více v článku ZDE. V článku najdete mimo jiné i rady a tipy, které vám pomohou, pokud se rozhodnete postavit si plot svépomocí.


Přemýšlíte, že si plot postavíte svépomocí, ale nejste si jisti s potřebným materiálem? Ozvěte se našim obchodním zástupcům pomocí FORMULÁŘE ZDE a oni vám rádi pomohou.

Pokud jste se rozhodli, že si plot raději necháte postavit, i s tím vám rádi pomohou.


Mohlo by vás také zajímat:

  • Kleště a spony – které na co použít? | ZOBRAZIT 
  • Stavba plotu svépomocí – jak na výkop děr a betonování sloupků | ZOBRAZIT 
  • Vychytávky, které vám vytrhnou trn z paty při stavbě plotu svépomocí | ZOBRAZIT 
  • Oplocení rodinného domu | ZOBRAZIT 
  • Zemní vruty: pevné základy bez betonování | ZOBRAZIT