Oplocení rodinného domu

Motivací a důvodů pro oplocení rodinného domu může být nespočet. Někdo si tím zabezpečuje soukromí, někdo tím zajišťuje bezpečnost svých dětí a domácích mazlíčků a někdo si plot postaví jako prevenci proti vstupu vandalů a zlodějů na pozemek. Podle toho, který aspekt je pro vás nejdůležitější, si následně zvolíte, jaký plot je pro vás ten nejvhodnější.

1-mZajištění soukromí

Pokud plot chcete stavět primárně z důvodu zajištění soukromí a zamezení zvědavých pohledů sousedů a kolemjdoucích, měli byste si postavit takový plot, přes který není vidět. Takovými ploty mohou být například betonový nebo gabionový

Je také možné na plot, přes který je vidět, nainstalovat stínění v podobě stínících tkanin, štípaného bambusu nebo jiných druhů zastínění. Pokud vás zajímá, jaké jsou další možnosti vytvoření soukromí na zahradě, přečtěte si náš článek 5 tipů pro vytvoření soukromí na zahradě. 

2-mBezpečnost dětí a domácích zvířat

Pokud máte u rodinného domu psa, potřebujete takový plot, který vám nepodhrabe, nepřeskočí a nerozplete. Vhodný bude vyšší plot ideálně doplněný o podhrabové desky. Dejte si pozor na čtyřhranné pletivo, to psi dokáží rozplést. Pokud váháte, jaký plot je pro vás nejlepší, jestliže máte psa, přečtěte si náš článek Bezpečné a spolehlivé oplocení pro psy útěkáře. 

Pokud plotem zajišťujete bezpečí vašich dětí, nebude to tak složité, jako s bezpečím psů. Vaše děti na zahradě zadrží téměř jakýkoliv plot, který je v dobrém stavu, nerozpadá se a nemá v sobě díry. Rozpadajícím plotem nejen že děti mohou nepozorovaně prolézt, ale také se o něj mohou poranit.

3-mPrevence proti zlodějům a vandalům

Plot odrazuje zloděje a vandaly.

Dáte jim tím do cesty určitou překážku, kterou budou muset zdolat.

Pokud máte se zloději a vandaly skutečný problém, zvažte zakomponování bezpečnostních prvků k vašemu oplocení.

4-mEstetické důvody

Plot může být také postaven primárně z estetických důvodů.

Sladěním plotu a domu si orámujete a podtrhnete jednotný styl. Váháte, jaký plot bude nejlépe ladit s vaším domem?

Prohlédněte si fotogalerii našich montáží a nechte se inspirovat.

5-mOddělení od okolí, vytvoření hranic

Někteří lidé si plot kolem rodinného domu staví čistě kvůli jasnějšímu definování hranic a případnému předejití sporů se sousedy ohledně vlastnických práv. Plotem si jasně a zřetelně oddělí svůj pozemek od okolí. K oddělení svého pozemku od okolí můžete využít téměř jakýkoliv plot. POZOR - v případě, že byste plot chtěli vyšší než 2 m nebo by sousedil s veřejným prostranstvím (např. s chodníkem), potřebujete k jeho stavbě povolení. Bližší informace o tom, kdy konkrétně potřebujete na stavbu plotu povolení najdete ZDE

Přemýšlíte o novém oplocení vašeho rodinného domu? Ozvěte se nám pomocí formuláře ZDE a my s vámi ZDARMA a NEZÁVAZNĚ vymyslíme to nejlepší řešení přímo pro vás.