Ochrana stromů proti okusu

Ráno se probudíte a jako první vidíte srnky, které vám chodí pod okny. Krásný pohled. Teda až do chvíle, než zjistíte, že vám tam chodí okusovat stromky. Jak se proti okusu stromků zvěří chránit?

Ochrana každého stromku samostatně

Nejenom zvěř nás dokáže svým okusem stromků potrápit. O ochranu stromků se musí postarat i majitelé ovcí, koz a jiných zvířat, které chovají na stejném prostranství, kde mají stromy  zasazené.

Jako ochrana kmenů stromů se často využívá chovatelské pletivo, které obmotáte kolem kmenu a následně spojíte vázacím drátem. Stejným způsobem se využívá taktéž celoplastové pletivo s malými oky

Ekologičtější variantou je ochranný tubus. Tubus se pomocí tří zámků jednoduše složí okolo kmenu. Výborně zachovává propustnost světla pro správný růst rostliny a zároveň zamezuje růstu plevele. Jeho hlavní předností je možnost opakovaného použití. Po 3-4 letech se materiál samovolně rozpadne bez zatížení životního prostředí.

Pokud máte potíž s okusem sloupovitých stromů, ideálním řešením pro vás bude rukávec na ochranu proti okusu

Pletiva Dobrý

Pletiva Dobrý

Pletiva Dobrý

Ochrana celé zahrady

Pokud vás trápí okus stromků pouze zvěří a „neoplotíte“ každý strom jednotlivě a rozhodnete se, že si raději zabezpečíte zahradu jako celek, musíte také ale počítat s tím, že se ochudíte o ten hezký pohled na srnky pod okny ráno při probuzení.

Pokud chcete zvěři znepřístupnit vstup na vaši zahradu, musíte si postavit vyšší plot. Srnky dokáží přeskočit až 150 cm vysokou bariéru, urostlí jeleni ještě více. Čím vyšší plot tedy zvolíte, tím spíše bude vaše úroda a zahrada v bezpečí.

Nejbezpečnější je betonový plot, který můžete jednak stavět poměrně vysoký, ale také se u něj nemůže stát, že by se zvěř dostala skrz například dírou v plotu. Navíc přes něj není vidět, takže se vaše zahrada stane pro zvěř mnohem méně lákavou destinací. Stejně dobře fungují gabionové stěny

Využít samozřejmě můžete i takové oplocení, skrze které je vidět čtyřhranné pletivo, svařované pletivo, plotové panely nebo plotovky. Dbejte však na to, aby byl plot dostatečně vysoký.

Přemýšlíte o stavbě nového plotu? Ozvěte se nám pomocí FORMULÁŘE a my vám zdarma a nezávazně poradíme s tím nejlepším oplocením přímo pro vás na míru.

Pletiva Dobrý

Pletiva Dobrý

Pletiva Dobrý