Jak dodělat podhrabové desky ke stávajícímu plotu?

Máte už postavený plot, ale pejska útěkáře a potřebovali byste k plotu nově přidělat podhrabové desky? Je to vůbec možné? Jak na to?

plot – Pletiva Dobrý

plot – Pletiva Dobrý

plot – Pletiva Dobrý

Možné to je, ale celý proces bude poměrně komplikovaný.

Podhrabové desky se přidělávají k již zabetonovaným sloupkům. Usazují se vždy až po vyzrání betonu u sloupků, tedy cca za 5 – 7 dnů. To je vaše výhoda – sloupky už máte pevně ukotvené.

Tím ale bohužel výhody končí a začíná ta komplikovanější část. Abyste mohli mezi sloupky usadit podhrabové desky, musíte sundat stávající pletivo a poté ho tam opět vrátit. Přesný návod na montáž podhrabových desek najdete ZDE

Pokud jste původně měli sloupky a pletivo stejně vysoké, nově vám to nebude sedět. Pletivo dohromady s podhrabovými deskami budou vyšší, než sloupek. Co s tím?

Zakoupit nové, nižší pletivo

Příklad: Pokud máte sloupek 190 cm nad terénem a podhrabovou desku 20 cm vysokou, budete potřebovat 160 cm vysoké pletivo. Musíte totiž počítat s 3 – 5 cm mezerou mezi podhrabovou deskou a pletivem. Zbylých 5 cm necháte na horní části sloupku na čepičku nad pletivem.

Zvýšit sloupky

Sloupky můžete zvýšit pomocí spojky (nástavce) pro plotové sloupky.

Nejsnazší varianta, pomocí které vyřešíte váš problém s pejskem na útěku, je sundat stávající pletivo, mezi sloupky usadit podhrabové desky a následně zakoupit nové pletivo. Staré pletivo poté můžete využít například pro stavbu klecí, kotců nebo výběhů pro zvířata. Zahrádkáři staré pletivo například využívají na oddělení záhonů od zahrady nebo jako ochranu stromů proti okusu zvěří.

V případě, že byste si z jakéhokoliv důvodu už při první stavbě plotu nechali sloupky výrazně delší, než samotný plot, máte vyhráno. Pravděpodobně vám to vyjde a nebudete muset kupovat nové pletivo ani prodlužovat sloupky.

Podhrabové desky se standardně nabízí v délkách 2450 a 2950 mm. V případě, že sloupky budete mít rozmístěné v jiných vzdálenostech (což je velmi pravděpodobné), budete podle nich muset ještě podhrabové desky nařezat, aby vám mezi sloupky seděly. Podhrabové desky ke sloupkům připevníte pomocí koncových držáků

Jak vidíte, proces přidělání podhrabových desek k již postavenému plotu by byla skutečně nemilá práce. Zvažte, zda by vám nestačilo pletivo k zemi upevnit pomocí upevňovacích kolíků. Pletivo potom pes tak snadno nepodhrabe a nenadzvedne.

Pokud plot zatím ještě nemáte a pouze si studujete a hledáte možnosti a varianty, určitě se dopředu zamyslete, zda si plot nepostavit rovnou s podhrabovými deskami. Jak jistě vyplývá z článku, v budoucnu byste si tím ušetřili spoustu komplikací.