Jak zakrýt plot

Vlastnictví krásné zahrady či dvora je skvělým přínosem, avšak zachování soukromí může být někdy výzvou. Existuje několik způsobů, jak elegantně zakrýt svůj plot a vytvořit si tak klidné a pohodlné prostředí. Pojďme se podívat na možnosti, jak plot zakrýt:

zakryti-01-mStínící tkaniny

Stínící tkaniny jsou výborným moderním řešením pro ty, kteří hledají praktický a estetický způsob, jak získat soukromí a stín v zahradě. Tyto tkaniny jsou vyrobeny z materiálů odolných vůči povětrnostním podmínkám a mohou být instalovány na různé typy plotů.

Při umisťování stínících tkanin je důležité zohlednit správnou orientaci, aby poskytovaly maximální stín a soukromí. Měly by být instalovány tak, aby chránily před slunečními paprsky, větrem a pohledy sousedů. Stínící tkaniny nabízíme v různých barevných provedeních a variantách zastínění od 60 – 100 %.

zakryti-02-mRatanové zastínění

Ratanové zastínění je elegantní a přírodní způsob, jak získat soukromí a přidat do vaší zahrady rustikální kouzlo. Ratanové materiály jsou vyrobeny z přírodního pletiva, což dodává prostoru příjemný organický vzhled. Existuje několik druhů ratanu a jeho barevného provedení, které mohou být využity pro zastínění:

zakryti-03-mBambusové rohože

Bambusové rohože jsou moderním a ekologickým způsobem, jak zakrýt plot. Tento druh plotu je vyroben z tenkých bambusových proutků, které jsou spojeny do pevné struktury. Bambusové rohože jsou lehké, odolné a poskytují exotický a přírodní vzhled vaší zahradě. Jednoduchá instalace pomocí vázacího drátu napomůže tomu, aby byl plot stabilní a odolný vůči větru. Podobným zastíněním, jako je bambus, jsou poté rákosové rohože.

Tip: Je důležité chránit bambusovou i rákosovou rohož před přímým působením vody a vlhkosti, aby se zvýšila jeho životnost.

zakryti-04-mUmělý živý plot

Umělý živý plot je moderním a praktickým řešením pro ty, kteří touží po přírodním vzhledu bez nutnosti pravidelné údržby. Tento druh plotu je vytvořen z umělých rostlin, které vypadají velmi podobně jako skutečné.

Oproti živým rostlinám, umělý živý plot nepotřebuje pravidelnou zálivku, hnojení nebo stříhání. Stačí pouze občasné opláchnutí vodou a vyčištění od prachu.

zakryti-05-mPlastová výplň do plotových panelů

Plastová výplň do plotových panelů je inovativním materiálem, který nabízí řadu výhod pro zastínění a ohraničení venkovního prostoru. Tento materiál je vyroben z kvalitního plastu, což zaručuje jeho odolnost vůči povětrnostním vlivům a dlouhou životnost.

Plastová výplň do plotových panelů je k dispozici v široké škále barev, takže můžete vybrat takovou, která bude perfektně zapadat do vašeho venkovního prostoru.

zakryti-06-mŽivý plot

Živý plot je přírodní a ekologický způsob, jak získat soukromí ve vaší zahradě.

Jako živý plot můžete využít rostliny jako třeba túje, cypřiš nebo bříza poskytují hustý porost a krásnou zelenou kulisu. Přečtěte si o živých plotech více v našem článku ZDE.

Je důležité věnovat pozornost správnému zalévání a údržbě, aby živý plot rostl zdravě a plně plnil svou funkci.

zakryti-07-mPlotovky

Plotovky jsou elegantní volbou pro zakrytí okolí.

Můžete si vybrat z různých druhů imitace dřeva a stylů plotu podle vašich preferencí a celkového designu vaší zahrady.

Plot z plotovek lze také kombinovat s rostlinami pro ještě příjemnější vizuální efekt.

zakryti-08-mPopínavky

Popínavky jako jsou růže, vinná réva nebo jiné popínavé rostliny, mohou vytvořit nádhernou zelenou stěnu.

Tyto rostliny lze vést po drátech či mřížích, které jsou umístěny na plotě. Tím vytvoříte přírodní a romantický vzhled, a spolehlivě tím zakryjete plot.

Závěrem

Zakrytí plotu může výrazně zlepšit komfort vašeho domova a zahrady. Je důležité vybrat vhodné řešení, které bude ladit s celkovým designem a prostředím. Ať už se rozhodnete pro zakrytí pomocí stínících tkanin, pro přírodní živý plot, elegantní plot z plotovek, nebo moderní bambusové rohože, jistě vám toto opatření přinese klid a soukromí, které oceníte.

Pamatujte však vždy na místní stavební předpisy a povinnosti. V případě větších stavebních úprav je vhodné váš záměr konzultovat s odborníky, abyste zajistili, že vaše řešení bude bezpečné a legální.