Co vysadit před betonový plot

Máte betonový plot nebo ho plánujete stavět a zajímá vás, jaké rostliny před něj můžete vysadit? V tomto článku vám poradíme, co je a není vhodné vysadit před betonový plot.

Pokud chcete vysadit rostliny před betonový plot, měli byste zvážit několik faktorů, včetně klimatických podmínek ve vaší oblasti, dostupného slunečního svitu, typu půdy, vašich preferencí vzhledu, a případné omezení sousedů.

plot – Pletiva Dobrý

plot – Pletiva Dobrý

plot – Pletiva Dobrý

Zde jsou některé tipy, co vysadit před betonový plot:

Keře a stromy

Vysazování keřů a stromů může vytvořit trvalý a atraktivní rámeček kolem vašeho plotu. Například listnaté stromy jako javory nebo duby mohou přidat krásu a stín v letních měsících. Důležité je neopomenout správnou vzdálenost zasazení stromu od plotu. Myslete na to, že strom v průběhu příštích let nabere nejen na výšce, ale i na tloušťce. Jeho koruna se rozptýlí a rozšiřuje.

Květiny a okrasné traviny

V případě slunečního prostoru před plotem je dobré vysadit například levanduli, rozchodník, šalvěj, růže, lilie perovskie, sléz, okrasné cibuloviny, větrnici nebo různé okrasné trávy. A co zasadit k plotu z trvalek, které milují stín? Jednoznačně hortenzii, azalku, kapradinu, topolovku, heřmánek, astru, dlužichu, funkii nebo čechravu. Okrasné trávy jako je perlovka či třásnitka dodávají texturu a pohyb v zahradě.

Skalničky a sukulenty

Skalničky a sukulenty jsou adaptované na suchá prostředí a mají schopnost ukládat vodu v listech a stoncích. To znamená, že vyžadují mnohem méně zálivky než mnoho jiných rostlin, což je výhodné zejména v suchých a horkých oblastech. Tyto rostliny jsou obecně nenáročné na péči. Nepotřebují častou zálivku ani pravidelné hnojení. Jsou vhodné pro zahrádkáře, kteří nemají příliš času na péči o rostliny. Skalničky a sukulenty mají často unikátní tvary, textury a barvy, což přináší vizuální zajímavost do prostoru před betonovým plotem. Mnoho z nich kvete krásnými květy, které mohou být dalším estetickým přínosem. Některé druhy skalniček a sukulentů lze snadno množit, což umožňuje vytvořit rozsáhlejší plochy s minimálními náklady na pořizování nových rostlin.

Hedery a popínavé rostliny

Popínavé rostliny jako břečťan nebo plamének mohou vytvořit atraktivní zelenou stěnu, když se vinou po betonovém plotu a poskytnout soukromí. Vysazením popínavých rostlin můžete využít vertikálního prostoru, což je užitečné, pokud máte omezený pozemek. Popínavé rostliny mohou vytvářet přirozený stín a snižovat teplotu kolem struktury, na kterou jsou umístěny. To může pomoci ochladit prostor pod nimi. Některé druhy popínavých rostlin mohou přitahovat ptáky, motýly a další hmyz, což může přispět k ekosystémové rovnováze v vaší zahradě.

Křoviny a jehličnany

Křoviny jako třeba kleč, jalovec nebo rakytník mohou poskytnout vizuální základnu a poskytovat úkryt a potravu pro ptáky. Většina druhů křovin je relativně odolná a nenáročná na péči. Po zakořenění a zavedení mohou přežít i v méně příznivých podmínkách. Mnoho druhů křovin je také schopno růst v různých typech půd a toleruje různé hladiny vlhkosti.

Živý plot

K tvorbě živých plotů se používají jak jehličnaté, tak listnaté druhy. Ploty z keřů se často tvoří ze zeravu (neboli oblíbených tújí), habru, tisu či jalovce, ale například i dřišťálu, řešetláku počistivého, zimostrázu nebo hlohu. Živý plot vždy pěkně splyne s okolím, ale také vytvoří krásné pozadí pro jeho aranžmá. Je univerzálním řešením do každého zahradního interiéru, pokud například nechcete na plot používat látkové stínící clony.

Bylinky a keříky

Bylinky jako levandule, rozmarýn nebo tymián mají krásné vůně a květy, které přinášejí estetický přínos do prostoru. Mnoho bylinek má také kromě dekorativních vlastností i praktické využití v kuchyni nebo jako léčivky. Většina bylinek je nenáročná na péči. Obvykle bylinky potřebují slunce, dobře propustnou půdu a střední zálivku. Některé bylinky, jako je máta nebo rozmarýn, mohou odstrašovat škůdce, jako jsou komáři nebo mouchy.

Kombinace

Často je efektivní vysazovat různé druhy rostlin spolu, aby se vytvořil zajímavý a harmonický vzhled. Důležité je zohlednit potřeby každé rostliny, co se týče slunce, vody a půdy.

Mulčování a ošetřování

Přidání mulčovací vrstvy kolem rostlin pomůže udržet vlhkost a potlačit růst plevelů. Pravidelná péče o rostliny zahrnuje zalévání, hnojení a odstranění odumřelých částí.

Pamatujte, že je důležité vybrat rostliny, které odpovídají místním podmínkám a vašim možnostem péče o ně. Také ujistěte se, že dodržujete místní předpisy a zákony ohledně výsadby rostlin před ploty.

plot – Pletiva Dobrý

plot – Pletiva Dobrý

plot – Pletiva Dobrý

Ještě nemáte plot postavený a přemýšlíte,  jaký a jak vlastně postavit? Rádi vám s vhodným materiálem pro stavbu poradíme, nebo vám celý plot rovnou postavíme. Kontaktujte nás prostřednictvím TOHOTO FORMULÁŘE pro nezávaznou kalkulaci materiálu a montáže plotu. Kalkulaci pro vás připravíme zcela zdarma.

Mohlo by vás také zajímat:

  • Kombinace různých materiálů v jednom oplocení | ZOBRAZIT
  • Betonové ploty: soukromí, ochrana a odhlučnění | ZOBRAZIT
  • Oplocení jako designový prvek domu | ZOBRAZIT
  • Oplocení rodinného domu | ZOBRAZIT
  • Výhody betonových plotů | ZOBRAZIT