Jaký plot udrží popínavé rostliny

Popínavé rostliny jsou ideálním pomocníkem k rychlému zazelenání a zahuštění plotů, pergol či zdí. Jejich využití je pestré a každý, kdo má zahradu, si na ně místo určitě najde. Nehledě na popínavá rajčata, jahody nebo jinou výsadbu, která přijde k chuti. Tyto pnoucí rostliny ovšem vyžadují oporu.

Pokud si přejeme, aby náš plot zdobily popínavé rostliny, měli bychom zvolit takový plot, který je udrží. Některé popínavé rostliny však potřebují vyvázat. Je důležité, aby byl plot z pletiva dobře ukotven a stabilní, aby váhu popínavých rostlin unesl. Počítejte s tím, že až rostlina doroste značné výšky, bude i její váha na konstrukci působit. 

Především pevnější a vyšší typy okrasných pletiv se hodí pro popínavé rostliny. Budou oporou pro pnoucí růži, břečťan, hortenzie, zimolez nebo i plaménky. Pokud rádi zahradničíte i proto, abyste měli něco dobrého z úrody na mls, využijte tyto typy pletiv jako oporu pro maliníky nebo ostružiníky.

pletivo-03-mPoplastované pletivo

Začneme jednoduchým, nenáročným a nejlevnějším řešením. Pletivový plot má na zahradě velká spousta lidí, ale jen málokdo ho využívá jako oporu k popínavým rostlinám.

Klasické drátěné čtyřhranné pletivo na plot je přitom nejvhodnější variantou pro udržení popínavých rostlin. Rostliny totiž drží vlhkost a pouze pozinkovaný povrch by mohl být náchylný ke korozi. Plast v tomto případě odolá mnohem lépe. 

panel-01-mSvařované pletivo

Svařované pletivo je cenově srovnatelné s klasickým čtyřhranným pletivem. Výborně poslouží jako opora pro popínavé rostliny. Navíc jej, na rozdíl od čtyřhranného pletiva, nelze rozplést. Stejně jako u klasického okrasného pletiva lze použít speciální plotové sloupky s již připravenými oky a hrotem pro zabodnutí do země.

Svařovaná pletiva také nabízíme v poplastované úpravě, aby lépe odolala korozi.

Okrasné pletivo

Místo svařovaného pletiva lze jako oporu pro popínavé rostliny použít přímo pletivo okrasné např okrasné pletivo Dekoran/Jardinet. Je více tvárné a lépe se s ním manipuluje. Snáze se také přizpůsobí i drobným nerovnostem pozemku. Nevýhodou oproti svařovanému pletivu je však menší odolnost. Výhodou okrasného plotu je velice snadná instalace. Instaluje se pomocí poplastovaných zelených sloupků určených k dekoračnímu pletivu ve stejné barvě, které se do země zapustí tolik, kolik je potřeba vzhledem k rozdílu mezi výškou drátěné sítě a sloupku. Ozdoby plotu velice efektivně dotvoří atmosféru každé zahrádky a dodají šmrnc a kouzlo popínavým rostlinám, a vaší zahradě.

panel-01-mPlotové svařované drátěné panely – 3D a 2D dílce

Plot z plotových dílců je elegantní a vyznačuje se dlouhou životností.

Plotové svařované panely jsou vhodné jako opora pro popínavé rostliny, jelikož je plot z plotových dílců odolný a pevný.

V nabídce je široký výběr svařovaných drátěných panelů a snadno se montuje.

gabion-04-mGabiony

Gabionové sítě slouží pro stavbu gabionových opěrných zdí nebo gabionových plotů. Gabiony si v posledních letech získaly velkou oblibu, díky jejich jednoduché montáži, hezkému vzhledu a velké variabilitě. Jelikož jsou velmi stabilní, a odolné, zajistí vám ideální opěru pro popínavé rostliny.

Spolu s gabionovými sítěmi je potřeba zakoupit gabionová táhla (naleznete v souvisejícím zboží). Táhla zajišťují stabilitu gabionu při plnění kamenem (aby se gabionová síť nevyvalila pod tíhou kamenů).

betonovy-plot-02-mBetonové ploty

V neposlední řadě i betonový plot může posloužit jako vhodná opěra pro popínavé rostliny.

Díky jeho pevnosti, bezúdržbovosti a odolnosti poslouží dlouhá léta svému účelu. Betonové desky lze skládat na sebe až do výšky 250 cm.

TIP

Ovíjivé popínavé rostliny musí mít od stěny dostatečný odstup, proto lze jako minimum považovat odstup 20 až 30 cm. Ideálně se hodí tam, kde chceme vytvořit vertikální zelenou stěnu. 

Popínavé dřeviny s úponky jsou naopak vhodné tam, kde potřebujeme vytvořit větší zelenou plochu. Protože rostliny šplhají do výšky pomocí úponků, poskytněte jim k tomu dostatečný prostor, aby se mohly rozrůstat i do šířky.