Krtci na zahradě: Jak si poradit s tímto nevítaným návštěvníkem?

Snad každého zahrádkáře to někdy potkalo – zahrada posetá krtinami kam oko dohlédne. Krtiny jsou nevzhledné na pohled a samotné cestičky pod zemí, které krtci vytvoří, jsou navíc špatné i pro rostliny, jejichž kořeny rytím mohou snadno narušit. Shodneme se tedy, že krtek je nežádoucím návštěvníkem naší zahrady.

Co můžete dělat, když vás tento nezvaný host navštíví?

Existuje spoustu babských rad na to, jak se zbavit krtků. Spousta z nich je ale poměrně neetická. Nezapomínejte na to, že krtci hrají velmi důležitou roli v ekosystému. Pomáhají udržovat půdu zdravou a kontrolují populace hmyzu. Není tedy vhodné krtky zabíjet, ale jen pomocí etických metod docílit jejich přestěhování.

krtek-02-m1) Hluk a vibrace

Krtci jsou citliví na vibrace a hluk, takže někteří lidé zkoušejí umístit do jejich chodbiček hlasité předměty, jako třeba rádio nebo plechovky s kamením. Tato metoda však bývá neúčinná a navíc rušivá i pro ostatní.

Postačí vám však jen pravidelně sekat svůj trávník motorovou sekačkou. Sekačka je dostatečně hlasitá a pod zemí šíří vibrace, které krtek zřetelně slyší. Než aby častý hluk poslouchal, raději se přesune jinam, kde bude mít větší klid.

krtek-03-m2) Přirození nepřátelé krtka

Jedním z přirozených nepřátel krtka je například i pes.

Pokud tedy máte psa, pouštějte ho často na zahradu. Krtek se raději přesune někam, kde mu po vyhrabání krtiny nehrozí nebezpečí.

krtek-04-m3) Pach

Krtci mají výborný čich. Když si na zahradě vysadíte aromatické rostliny, jejichž vůně je krtkovi nepříjemná, velmi brzy se o tom dozví a raději se přesune jinam.

Zvolte například řebčík královský, čemeřici východní, měsíček lékařský, pryšec skočcový, narcisy nebo afrikány. POZOR, některé z uvedených rostlin jsou jedovaté.

krtek-06-m4) Bariéra

Další metodou na odpuzení krtka je jednoduše mu znemožnit vylézt na povrch. Ideální k tomu jsou sítě proti krtkům. Ty jsou hojně využívány například na fotbalových nebo golfových hřištích. Na jejich oblibě ale také v poslední době stoupá během rekonstrukcí zahrad nebo při budování nových zahrad.

Sítě se instalují pod trávníkový koberec. Kromě toho, že díky sítím krtek nerozryje trávník a nezvládne vytvořit krtiny, sítě slouží i jako dobré zpevnění pro travnatý povrch.