Oplocení výběhu pro krávy, koně, kozy a ovce

Při vytváření výběhů pro krávy, koně, kozy a ovce je klíčovým prvkem správně zvolené oplocení. To zajišťuje bezpečnost zvířat, minimalizuje riziko úniku a poskytuje ideální prostředí pro jejich pohyb a pastvu. Čím těžší a větší zvíře je, tím silnější plot je potřeba. 

Než se pustíte do stavby ohrady, pravděpodobně se vám budou hlavou honit tyto požadavky:

  • přijatelná cena,
  • dostatečná pevnost,
  • nenáročná práce,
  • vhodný materiál.

Ke stavbě ohrady tedy doporučujeme využít dřevěné kůly, drátěné pletivo nebo lesnické uzlové pletivo. Aby se zvířata nezamotávala do výpletu hlavu a nesnažila se probourat, můžete ještě oplocení z pletiva a kůlů zabezpečit elektrickým ohradníkem.

Při oplocení pro zvířata je důležité zabezpečit spodní část, aby nedocházelo k podkopávání a podhrabávání. K tomu vám poslouží podhrabové desky nebo zděnné základy.

Pletivo

Pletivové ploty jsou pevné a odolné, což znamená, že dokáží udržet zvířata na místě a efektivně zabraňují úniku z výběhu. Pletivo také umožňuje dostatečný průchod vzduchu a světla, zajišťuje optimální ventilaci a snižuje riziko hromadění tepla nebo vlhkosti. 

Pletivo zabraňuje zvířatům v přístupu k okolnímu rostlinstvu, což je důležité zejména na pastvinách nebo v zahradách, kde by mohly poškozovat některé rostliny. Existuje mnoho druhů pletiva, které lze použít, a to včetně různých materiálů a velikostí ok. To vám umožňuje výběr nejvhodnějšího pletiva, které nejlépe vyhovuje specifickým potřebám a prostředí.

Instalace pletiva nemusí být příliš složitá, což usnadňuje proces ohraničení výběhu. Při správné instalaci poskytuje spolehlivé a stabilní oplocení.

Druhy vhodných pletiv:

Celkově je pletivo pro zvířata vhodnou volbou, která kombinuje pevnost, bezpečnost a prodyšnost, což je důležité pro optimální podmínky pro chov zvířat jako jsou krávy, koně, kozy nebo ovce. Pletivo můžete částečně doplnit také dřevem.

oplocení výběhu – Pletiva Dobrý

oplocení výběhu – Pletiva Dobrý

oplocení výběhu – Pletiva Dobrý

Tip: Pokud zvířata okusují kmeny stromků, doporučujeme okolo kmenu připevnit celoplastové pletivo

Hotový výběh pravidelně kontrolujte. Ze začátku proto, abyste si ověřili, že jste vše udělali dostatečně pevně, po několika letech proto, abyste zamezili rozutečení stáda v případě děr v plotě, nebo uhnilých kůlů. 

Správné oplocení je klíčové pro zajištění bezpečnosti a pohodlí vašich zvířat. Každý druh zvířete má své specifické potřeby, a proto je důležité vybrat oplocení, které jim bude nejlépe vyhovovat. Pamatujte také na pravidelnou údržbu a kontrolu oplocení, aby bylo vždy v optimálním stavu.

Pokud máte další otázky ohledně výběhu a oplocení pro vaše zvířata, neváhejte se obrátit na naše odborníky. Jsme k dispozici s odborným poradenstvím a nabízíme široký sortiment oplocení pro různé druhy hospodářských zvířat. Rádi vám také se stavbou oplocení pomůžeme.