Jak zabezpečit plot proti podhrabání

Ochrana plotu proti podhrabání je důležitá, zejména pokud máte domácí zvířata nebo chcete zabránit nezvaným hostům v přístupu na vaši nemovitost. Existuje několik efektivních metod, jak zabezpečit plot a zamezit podhrabání. Zde je průvodce s užitečnými radami.

1) Podhrabové desky

Podhrabové desky jsou jednou z nejúčinnějších metod pro ochranu vašeho plotu proti podhrabání. Tyto pevné desky jsou umístěny podél spodní části plotu a poskytují účinnou bariéru, která zabraňuje zvířatům či nezvaným hostům v podkopávání či podhrabávání. Díky své odolnosti a spolehlivosti jsou podhrabové desky populárním řešením v oblasti zabezpečení plotů.

plot – Pletiva Dobrý

plot – Pletiva Dobrý

plot – Pletiva Dobrý

Klíčové vlastnosti podhrabových desek:

Materiál:

Podhrabové desky jsou obvykle vyrobeny z prefabrikovaného betonu, který je vyztužen žebírkovou ocelí. Tyto materiály jsou navrženy tak, aby odolávaly vnějším vlivům, včetně vlhkosti, koroze a mechanického namáhání.

Délka a výška:

Standardní délka podhrabových desek je nabízena v rozměru 2450 mm nebo 2950 mm. Výška podhrabové desky v rozměru 200 mm nebo 300 mm.

Montáž:

Montáž podhrabových desek je relativně snadná. Montáž podhrabových desek provádíme do již připraveného plotu. Tím myslíme zabetonované plotové sloupky. Vzpěry dáváme až na usazenou podhrabovou desku a kotvíme pomocí držáku vzpěry na podhrabovou desku. Podhrabové desky usazujeme vždy až po vyzrání betonu u sloupků cca za 5 - 7 dnů od zabetonování sloupků. Zabráníme tím nechtěnému posunu sloupků.

Rozměření pozemku a výšek podhrabových desek:

Základem montáže je provedení výškového, směrového a přesného vyměření roztečí pro sloupky. Mezi pletivem a podhrabovou deskou by měla vzniknout mezera 3-5 cm. Nikdy pletivo nepokládáme přímo na podhrabovou desku.

Příklad: pokud budeme dávat pletivo vysoké 160 cm a podhrabovou desku 20 cm vysokou, tak sloupek musí být 190 cm nad terénem. Standardně se nechává 3-5 cm mezi pletivem a terénem a zbylých 5 cm necháváme na horní části sloupku na čepičku nad pletivem.

Vzdálenost sloupků při použití podhrabové desky:

Není vhodné osovou rozteč příliš zkracovat. Podhrabové desky musí mít mezi sloupky dostatečnou vůli pro pnutí způsobené změnou teplot (léto/zima). Při usazení podhrabové desky bez dostatečné vůle mezi sloupky může časem dojít k jejímu prasknutí.

Montáž držáku na podhrabovou desku

Držáky podhrabových desek zakoupíte buď průběžné anebo koncové. Průběžné se na sloupek navléknou přes jeho horní část a pomocí samovrtných šroubů se uchytí ke sloupku. Lze také připevnit pomocí nýtů. V tomto případě je zapotřebí předvrtat sloupek. V rozích pozemku používáme držáky koncové, kterými snadno přizpůsobíme úhel pozemku.

Výhody použití podhrabových desek:

Účinná prevence:

Podhrabové desky jsou jedním z nejúčinnějších opatření pro zabezpečení spodní části plotu. Zamezují podhrabání a udržují plot pevně na svém místě.

Odolnost:

Díky použití odolných materiálů jsou podhrabové desky odolné vůči povětrnostním podmínkám, mechanickému namáhání a korozi.

Nízká údržba:

Po instalaci vyžadují podhrabové desky minimální údržbu. Stačí pravidelná vizuální kontrola a případné drobné opravy.

Dlouhá životnost:

Kvalitní podhrabové desky mají dlouhou životnost a poskytují spolehlivou ochranu po mnoho let.

2) Betonové nebo kamenné základy

Instalace betonových nebo kamenných základů podél spodní části plotu vytváří fyzickou bariéru, kterou je obtížnější podkopat.

3) Elektrický ohradník

Elektrický ohradník je další účinnou metodou, která zabraňuje zvířatům v podhrabání plotu. Elektrický proud v ohradníku vytváří bariéru, kterou zvířata nechtějí překonat.

4) Pravidelná údržba a inspekce

Pravidelná údržba a inspekce vašeho plotu jsou klíčové pro udržení jeho účinnosti při prevenci podhrabání. Pravidelně kontrolovat stav pletiva, sloupků a dalších součástí plotu a včas provádět opravy.

Zabezpečení plotu proti podhrabání je důležité pro udržení bezpečnosti vašeho majetku a zvířat. Výběr správné metody závisí na konkrétních podmínkách a potřebách. Nezapomeňte pravidelně kontrolovat stav vašeho plotu a včas provádět opravy.

Mohlo by vás také zajímat:

  • Zabezpečení (nejen) balkonu či tarasy proti útěku koček | ZOBRAZIT
  • Časté chyby při stavbě plotu svépomocí | ZOBRAZIT
  • Demontáž starého plotu | ZOBRAZIT
  • Oplocení pro zvířata | ZOBRAZIT
  • Utíká vám pes ze zahrady? Máme řešení! | ZOBRAZIT