Zabezpečení (nejen) balkonu či terasy proti útěku koček

Chcete, aby vaše kočka mohla volně chodit po terase nebo po balkoně, ale máte strach, že vám uteče? Pak jste tady správně. V tomto článku se dozvíte, jak jednoduše terasu či balkon proti útěku koček zabezpečit.

Nejsnazší řešení je přidělat do volného prostoru terasy či balkonu voliérové pletivo. Voliérové pletivo si můžete vybrat buď pozinkované nebo zelené poplastované. Kromě koček vám bezpečně udrží uvnitř prostoru také ptáky či další menší mazlíčky. Stačí ho napnout až nahoru ke stropu a všude řádně přidělat. Zde záleží na materiálu, ke kterému pletivo připevňujete. Někde vám postačí připevnění pomocí sponkovačky někde bude potřeba zvolit přišroubování šrouby s širokou hlavou nebo s kovovou podložkou. Využít můžete také různé skoby či spony. Zde platí, že lepší je připevnění pletiva raději na více místech než na méně. Předejdete tak zbytečnému nechtěnému útěku mazlíčka.

TIP: Vylepšete kočičí království upevněním rákosových rohoží na stěny, případně i na zeď. Předejdete tak poničení vašich stěn. Rákosové rohože lze využít také na balkonech jako zástěnu pro vytvoření soukromí, ale také pro zmenšení děr v zábradlí, kterým by kočka mohla vypadnout. Pokud máte v balkonovém zábradlí velké mezery, můžete jejich zmenšení vyřešit i ratanovými zástěnami. Dejte si také pozor na prostor pod balkonovým zábradlím a pokud je i tam mezera, vyplňte ji vhodným materiálem, který kočka jen tak nepřesune či neponičí. Využít můžete opět pletivo.

Proč pouštět kočku na balkon či terasu?

Kočky, které jsou zavřené v malých bytech, často bojují s nudou. Vy poté zase bojujete s poničeným nábytkem, rozházenými věcmi či s neshodami vaší kočky s ostatními domácími mazlíčky. Když vaší kočce dopřejete možnost jít se podívat na balkon nebo terasu, nabídnete jí tím možnost pozorovat venkovní svět, cítit nové pachy a slyšet nové zvuky. A tím také ukončíte její dosavadní nudu. Zároveň tím poskytujete kočce více svobody a dáte jí prostor, kde může vše pořádně prozkoumat.

Pozor na balkonové rostliny

Pokud jste do teď vaši kočku na balkon nepouštěli, ujistěte se, že žádné z rostlin, které na balkoně pěstujete, nejsou pro kočky jedovaté či toxické. Pozor, také konzumace nejedovatých rostlin může při velkém množství vést k zažívacím potížím. Kočku bedlivě hlídejte především při prvním vypuštění na balkon či terasu a sledujte, jak na rostliny reaguje. Některé kočky si jich ani nevšimnou, pro jiné to bude něco nového, od čeho se nebudou chtít odtrhnout.

Je nutné proti kočkám zabezpečit i okna?

Pokud chcete někdy otevírat okna v místnostech, kde pobývá i kočka, je vhodné mít v nich alespoň sítě. Zakupte však speciální sítě určené pro kočky. Sítě proti hmyzu totiž kočky snadno protrhnou. Kočky nedokáží vždy zcela vyhodnotit míru nebezpečí, a když venku zahlédnou něco lákavého a zajímavého, mohou z otevřeného okna bez váhání vyskočit. Pádem na zem si může kočka přivodit vnitřní krvácení, zlomeniny, nebo dokonce zemřít. Na lehkou váhu neberte ani střešní okna.

Venkovní výběh/voliéra pro kočky

Pokud máte dům se zahradou, můžete kočce pořídit také venkovní voliéru. V ideálním případě udělejte voliéru vedle okna nebo balkonových/terasových dveří, aby mohla vaše kočka vstupovat pohodlně do voliéry i dovnitř do domu kdykoliv se jí zachce. Z okna nebo dveří můžete kočce udělat do voliéry přímý přístup, nebo pro ni připravit speciální tunel, kterým se bude moct mezi prostory pohybovat.

Záleží na vás, jak velkou voliéru kočce budete chtít nebo budete moct připravit. Pokud bude menší, vystačíte si opět s voliérovým pletivem. Pletivo můžete doplnit dřevem, nebo i jiným materiálem, který budete mít k dispozici.

Pokud voliéru plánujete stavět větší, můžete popřemýšlet také nad využitím 2D nebo 3D plotových panelů, které je možné použít jak na bocích voliéry, tak i jako střechu.

Voliéru kočce můžete vybavit škrabadly, stromy, místy na odpočinek i dalším vybavením. Sami znáte svoji kočku nejlépe, a tak i nejlépe víte, co ocení a čeho by si naopak ani nevšimla.

Pokud budete stavět voliéru nebo zabezpečovat balkon či terasu podle našich rad a tipů, budeme rádi, když nám dáte vědět na náš Facebook nebo Instagram, jak se vám to povedlo.

Voliéra pro kočky – Ploty Dobrý

Voliéra pro kočky – Ploty Dobrý

Voliéra pro kočky – Ploty Dobrý

Mohlo by vás také zajímat: