Druhy plotů (jasně a stručně)

Přemýšlíte o stavbě plotu, ale nevíte, jaké vlastně všechny druhy oplocení existují a z jakých variant máte na výběr? Pak čtěte dál, protože vám v tomto článku představíme, jaké druhy plotů si pro vaše oplocení můžete zvolit, na co se jednotlivé druhy plotů používají a jaké jsou jejich výhody a nevýhody.

Pletivo

Nejčastějším druhem oplocení je pletivo. Pletivo je poměrně snadné na montáž. To hlavně díky tomu, že není potřeba přesně vyměřovat vzdálenost mezi sloupky a vůbec nic se nestane, pokud mezi některými sloupky budete mít rozteč 250 cm a mezi jinými třeba 255 cm. Zároveň se pletivo řadí mezi ty levnější varianty oplocení. Pletivo si můžete vybrat čtyřhranné nebo svařované. Oplocujete-li lesní prostranství nebo výběh pro zvířata, měli byste znát ještě lesnické pletivo.

Čtyřhranné pletivo

Čtyřhranné pletivo je úplně nejpoužívanější druh oplocení v ČR. Je k dostání s napínacím drátem nebo bez. Ať už zakoupíte pletivo s napínacím drátem nebo bez, bez napínacího drátu se stejně neobejdete. Rozdíl je pouze v tom, že pletivo s ND má drát v sobě zapletený již z výroby. Pletivo bez ND ho v sobě nemá a je nutné ho zakoupit zvlášť a ke sloupkům namontovat ještě před upevněním pletiva. Vysvětlení rozdílů mezi pletivem s ND a bez ND najdete v TOMTO ČLÁNKU.

Čtyřhranné pletivo je vhodné i do svahu, protože se díky své ohebnosti dokáže terénu snadno přizpůsobit. Protože je ale čtyřhranné pletivo spleteno jednotlivými dráty k sobě, při troše trpělivosti a snahy ho dokáže větší pes rozmotat. Proto se na pozemky se psem spíše nedoporučuje.

Čtyřhranné pletivo – Ploty Dobrý

Čtyřhranné pletivo – Ploty Dobrý

Čtyřhranné pletivo – Ploty Dobrý

Svařované pletivo

Svařované pletivo, jak již z názvu vyplývá, není spleteno jednotlivými dráty, ale dráty jsou k sobě svařené. Což dělá ze svařovaného pletiva vhodnější variantu oplocení pozemku se psem. Vyrábí se varianty pletiva s menším i větším průměrem drátu a můžete si tak vybrat takovou pevnost plotu, jakou (nejen) pro vašeho mazlíčka potřebujete. Svařované pletivo už ale není tolik přizpůsobivé terénu, proto se spíše nedoporučuje pro oplocení ve svahu. Montáž svařovaného pletiva je poměrně snadná a s našimi návody to zvládne každý.

Svařované pletivo – Ploty Dobrý

Svařované pletivo – Ploty Dobrý

Svařované pletivo – Ploty Dobrý

Lesnické pletivo

Lesnické pletivo se používá zejména na oplocení lesních porostů a školek, pasek, sadů, vinohradů nebo zemědělských či loveckých objektů. Oka lesnického uzlového pletiva se odspodu směrem nahoru zvětšují. Jsou takto koncipována proto, aby skrz pletivo nevnikla do prostoru ani drobnější zvířata.

Lesnické pletivo je možné zakoupit také ve svařované variantě. U tohoto pletiva se už oka nezvětšují, jsou všechna stejně velká.

Lesnické pletivo je jedna z nejlevnějších variant oplocení vůbec. Díky své nízké ceně je také někdy využíváno jako provizorní oplocení stavebních parcel. Pletivo je možné upevnit na zatlučené dřevěné kůly a po ukončení stavebních prací je možné jej opět snadno demontovat.

Lesnické pletivo – Ploty Dobrý

Lesnické pletivo – Ploty Dobrý

Lesnické pletivo – Ploty Dobrý

Plotové panely

Plotové díly (panely) jsou 250 cm dlouhá plotová pole, která se umisťují díl za dílem mezi sloupky. Je možné je výjimečně zkrátit či pomocí speciálních spojek naopak prodloužit.

Plotové panely se vyrábí ve variantně 2D a 3D. 2D plotové panely jsou pevnější díky zdvojeným vodorovným drátům. 3D plotové panely poznáte podle prolisů (prohybů). Rozdíl mezi 2D a 3D najdete podrobněji vysvětlený v TOMTO ČLÁNKU.

2D i 3D plotové panely se využívají jako oplocení rodinných domů i firemních objektů. Plotové panely jsou odolné i vůči náročnějším zvířátkům. Pro stavbu plotu ve svahu je nutné panely doplnit podhrabovými deskami. Panely se totiž nestaví „šikmo“, ale kaskádově. Bez podhrabových desek by buď pod panely vznikaly nežádoucí mezery, nebo by se musely panely částečně zahrabat pod zem. Panely se pod zem nezahrabávají, protože by začaly korodovat. Podhrabové desky částečně v zemi být mohou.

Plotové panely – Ploty Dobrý

Plotové panely – Ploty Dobrý

Plotové panely – Ploty Dobrý

Betonové ploty

Betonové ploty se zpravidla skládají ze tří až čtyř 50 cm vysokých betonových desek na sobě. Je možné kombinovat spolu vzory i barvy a vytvořit si na plotě mozaiku. Betonové ploty jsou velmi oblíbené především díky své neprůhlednosti. Dokáží majitelům pozemku zajistit naprosté soukromí a také pozemek ochránit před větrem a prachem. Časté využití si betonové ploty najdou především u rušných silnic a frekventovaných chodníků.

Betonové desky je možné kombinovat například s plotovými panely nebo s plotovkami pro vytvoření originálního vzhledu. Přečtěte si o hlavních výhodách betonových plotů ZDE.

Betonový plot – Ploty Dobrý

Betonový plot – Ploty Dobrý

Betonový plot – Ploty Dobrý

Gabiony

Gabiony jsou koše a sítě plněné především kamenivem. Stejně jako betonové ploty, i ty gabionové zajišťují na pozemku naprosté soukromí a jsou velice pevné a stabilní. Majitelé gabionových plotů si je mohou naplnit libovolným kamenivem (s dostatečnou tvrdostí) a vytvořit si tak plot přímo podle sebe. Kameny oplocení dodávají přírodní vzhled.

Pro originálnější vzhled je možné gabionové ploty nakombinovat s plotovkami nebo například bránou či brankou s výplní tahokov.

Gabionový plot – Ploty Dobrý

Gabionový plot – Ploty Dobrý

Gabionový plot – Ploty Dobrý

Plotovky

Plot si můžete (nechat) postavit z dřevěných plotovek, ze kterých se velmi často stavěly ploty v minulosti. Nebo zvolte WPC plotovky, které jsou vyrobeny částečně ze dřeva a částečně z polymeru HDPE. Tato kombinace materiálů zajišťuje, že WPC plotovky nehnijí, nekorodují, jsou nenasákavé a barevně stálé a nevyžadují žádnou údržbu. WPC plotovky vypadají jako dřevo, a navíc se vyrábí v různých barevných provedeních, ze kterých si jistě vyberete.

Plotovky se velmi často používají jako výplň ztraceného bednění. Skvěle se také kombinují s betonovými deskami. Je možné si postavit plot i pouze z plotovek bez kombinace s dalšími materiály. Pomocí ztraceného bednění či betonových desek však dosáhnete vyššího plotu bez nutnosti kupovat dlouhé plotovky. Přečtěte si o plotovkách více v TOMTO ČLÁNKU.

Plotovky – Ploty Dobrý

Plotovky – Ploty Dobrý

Plotovky – Ploty Dobrý

Tahokov

Takohovová pole je možné použít na plot samostatně, nebo jimi vyplnit ztracené bednění. Brány a branky s výplní tahokov se často využívají k betonovým či gabionovým plotům.

Ploty z tahokovu jsou velmi elegantní a skvěle se hodí k novostavbám.

Tahokov – Ploty Dobrý

Tahokov – Ploty Dobrý

Tahokov – Ploty Dobrý

Hliníkové ploty

Hliníkové oplocení působí také velmi elegantně. U těchto plotů si můžete zvolit, zda mezi jednotlivými plotovými lamelami budete mít mezery či nikoliv. V případě, že se rozhodnete, že mezi lamelami nechcete mít mezery, docílíte tím naprosto neprůhledného plotu a vytvoříte si tak soukromí na zahradě.

Hliníkové lamely jsou velmi lehké a díky tomu se s nimi dobře manipuluje.

Hliníkový plot – Ploty Dobrý

Hliníkový plot – Ploty Dobrý

Hliníkový plot – Ploty Dobrý

Ztracené bednění

Za slovy ztracené bednění se skrývá zděný plot z tvarovek, které do sebe pomocí zámků skvěle zapadají. Uvnitř mají dutinou určenou k vylití betonem. Nejčastěji bývají doplněny plotovkami, ale je možné je doplnit také plotovými panely.

Zděné ploty vypadají skvěle vedle novostaveb, ale i u domů v klasickém stylu.

Ztracené bednění – Ploty Dobrý

Ztracené bednění – Ploty Dobrý

Ztracené bednění – Ploty Dobrý

Mohlo by vás také zajímat:

  • Časté chyby při stavbě plotu svépomocí | ZOBRAZIT 
  • Demontáž starého plotu | ZOBRAZIT 
  • Montáž plotu na původní sloupky nebo podezdívku | ZOBRAZIT 
  • Plot mezi sousedy 2024 | ZOBRAZIT 
  • Montáž plotu na klíč | ZOBRAZIT