Plot mezi sousedy 2024

Komu patří plot mezi sousedy? Kdo plot staví a platí? Co o plotech mezi sousedy říká občanský zákoník? Dozvíte se v tomto článku.

Co říká občanský zákoník o plotech mezi sousedy?

Občanský zákoník v této souvislosti pracuje se slovem rozhrada. Rozhradou chápeme ohraničení pozemku například plotem, zídkou, stromořadím, živým plotem, strouhou, apod.

Podle občanského zákoníku jsou rozhrady mezi sousedními pozemky společné. Společnou zeď nebo společný plot pak může každý užívat na své straně až do poloviny její/jeho tloušťky. Nesmí však učinit nic, co zeď ohrozí nebo co sousedovi překáží v užívání jeho části. Tam, kde jsou rozhrady dvojité nebo kde je vlastnictví rozděleno, udržuje každý svým nákladem, co je jeho.

Kdy nastává povinnost znovu postavit rozpadlou zeď nebo plot?

Vlastník není povinen stavět novou zeď nebo plot, pokud je udržuje v dobrém stavu, aby následkem jejich poškození nevznikla sousedovi škoda.

Co když se sousedem nevíme, kde je hranice mezi pozemky?

Podle § 1028, pokud jsou hranice u pozemků neznatelné nebo pochybné, má každý soused právo požadovat, aby soud určil hranice podle poslední pokojné dražby. Pokud hranici není možné zjistit, určí ji soud podle slušného uvážení.

Jak zjistit, kdo je vlastníkem plotu?

Pokud je plot mezi vámi a sousedem už velmi starý po předchozích majitelích, a vy nevíte, komu patří, patří společně oběma sousedům. Opravy a údržbu plotu byste tedy měli provádět společně a za společné náklady. Takto to chodí v případě, že je plot postaven přesně na rozhradě.

Pokud je plot postaven na pozemku jednoho ze sousedů, je jeho vlastnictvím.

Kdo staví a platí plot mezi sousedy?

Pokud přemýšlíte o tom, že byste si rádi plotem oddělili pozemek od pozemku souseda, jistě vás napadne otázka, kdo z vás plot bude platit a proč. Neexistuje žádná povinnost oplotit si pozemek. Proto pokud se rozhodnete, že si chcete postavit plot, ale soused ho nevyžaduje, nechce nebo nepotřebuje, stavba i placení plotu jde za vámi.

V ideálním případě se se sousedem domluvíte, že plot bude sloužit vám oběma, proto ho společně postavíte a zaplatíte. Následně každý budete udržovat vaši stranu plotu.

Betonový plot mezi sousedy

Lidé se občas obávají, že betonové ploty jsou vnímány jsou větší stavba a musí pro jejich stavbu dostat od souseda nějaké povolení. Opak je ale pravdou. Na betonové ploty, ani ploty z jiných materiálů, nepotřebujete povolení od souseda, stavíte-li plot na vlastním pozemku. Pro zachování dobrých sousedských vztahů byste ale souseda měli o stavbě alespoň informovat.

Myslete na dobré sousedské vztahy

Pokud plánujete stavět nový plot mezi vámi a sousedy, je vhodné podobu a výšku plotu nejprve se sousedy konzultovat. Není to vaše povinnost, ale předejdete tím nechtěným budoucím sporům.

Stavba nového plotu

Pokud plánujete postavit nový plot mezi sousedy nebo i v dalších částech pozemku, máte dvě možnosti:

  • Nakoupíte si materiál pro stavbu plotu a postavíte si ho sami.
  • Najmete si firmu, která vše udělá za vás.

A s oběma body vám ve firmě Ploty Dobrý dokážeme pomoci. Na našem e-shopu najdete širokou škálu sortimentu pro stavbu plotu včetně veškerého příslušenství.

Pokud stavbu plotu nechcete řešit a raději byste to přenechali odborníkům, sjednejte si s námi montáž plotu na klíč.

Ploty Dobrý

Ploty Dobrý

Mohlo by vás také zajímat:

  • Potřebuji na stavbu plotu povolení? | ZOBRAZIT 
  • Montáž plotu na klíč | ZOBRAZIT
  • Levný neprůhledný plot | ZOBRAZIT 
  • Oplocení v zahrádkářské kolonii | ZOBRAZIT 
  • OTÁZKY A ODPOVĚDI 1. část: Základní informace před stavbou plotu | ZOBRAZIT 
  • OTÁZKY A ODPOVĚDI 2. část: Základní informace před najmutím firmy na montáž plotu | ZOBRAZIT