Oplocení v zahrádkářské kolonii

Zahrádkářské kolonie (zahrádkářské osady) se neobejdou bez vhodného oplocení. Jaké oplocení se pro tyto účely, tedy pro oplocení zahrad (nejen) v zahrádkářské kolonii, nejčastěji využívá?

Zahrádkářské kolonie se vyznačují několika oddělenými zahradami u sebe. Přičemž zpravidla plot mezi jednotlivými zahradami bývá společný dvou majitelů. Jak je to s ploty mezi sousedy, kdo plot staví a kdo vlastní se dočtete v článku ZDE.

Nejčastěji používané oplocení v zahrádkářských koloniích

Bývá zvykem, že jsou jednotlivé zahrady v kolonii oplocené stejně. Nejčastěji se jedná o čtyřhranné pletivo. Pokud jsou tedy všechny zahrady oplocené čtyřhranným pletivem a vy se rozhodujete, jak oplotíte tu svoji, už jen z estetického hlediska byste ideálně měli zvolit také čtyřhranné pletivo. Zároveň je vhodné postavit i stejnou výšku pletiva, jako mají sousedé v zahrádkářské osadě. Ke čtyřhrannému pletivu se dají dokoupit branky i brány se stejnou výplní.

K pletivu se také hodí různé formy zastínění. Pokud chcete zahradu udržet v co nejpřírodnějším stylu, zvolte živý plot. U něj je však potíž s tím, že musíte čekat pár let, než vám vyroste. Pokud nechcete čekat, zvažte umělý „živý“ plot. V přírodním duchu se nesou také zastínění v podobě štípaného bambusu nebo rákosových rohoží. Další variantou zastínění pro vás mohou být stínící tkaniny. Také formu zastínění můžete sjednotit s ostatními majiteli zahrad v kolonii. Pokud však zvolíte jinou formu zastínění, než mají ostatní, už to není tolik do očí bijící, jako byste si postavili úplně odlišný druh oplocení (a navíc třeba i s rozdílnou výškou).  

Kromě čtyřhranného pletiva se v některých zahrádkářských osadách využívá svařované pletivo. To je však vhodné pouze do rovného terénu. Ve svahu se stavět nedoporučuje. Svařované pletivo má velkou výhodu v tom, že nejde rozplést. To zabraňuje jednak útěku psů, ale také vstupu nechtěných zvířat dovnitř vašeho pozemku.

Myslete na dobré sousedské vztahy

Pokud se rozhodnete postavit si kolem své zahrady jiné oplocení, než mají ostatní, pro zachování dobrých sousedských vztahů doporučujeme váš záměr se sousedy nejprve konzultovat. Přeci jen, udržet si dobré sousedské vztahy je jistě i ve vašem zájmu.

Pokud potřebujete pomoct s výběrem potřebného materiálu pro stavbu plotu nebo byste si plot rádi nechali celý postavit, obraťte se na nás. Se vším vám rádi pomůžeme a zdarma a nezávazně vám připravíme cenovou nabídku.

OPLOCENÍ ZAHRADY - Ploty Dobrý

Oplocení zahrady – Pletiva Dobrý

Oplocení zahrady – Pletiva Dobrý

Mohlo by vás také zajímat:

  • Oplocení na klíč | ZOBRAZIT 
  • Jednoduché oplocení | ZOBRAZIT 
  • Čtyřhranné a svařované pletivo – výhody, nevýhody, rozdíl | ZOBRAZIT 
  • Potřebuji na stavbu plotu povolení? | ZOBRAZIT 
  • Jak nejlevněji oplotit pozemek | ZOBRAZIT