7 tipů, jak vylepšit starou zahradu

Na některých zahradách už je zkrátka znát, že mají svá nejlepší léta za sebou. Přitom ale stačí změnit jen pár prvků a vaše zahrada bude zase jako nová. Začtěte se do tohoto článku a načerpejte inspiraci i pro vaši zahradu.

Odplevelte záhonky

Plevel, ať už je kdekoliv, působí chaotickým a neudržovaným dojmem. Pokud se plevele zbavíte, máte slušně našlápnuto k vytvoření vysněné oázy klidu. Jakmile se jednou plevele zbavíte, začněte používat herbicidy nebo jiné postřiky na plevel, abyste se s ním příště už nemuseli tolik trápit. Můžete také vyzkoušet jednu z babských rad, jako třeba olej, ocet nebo sůl.

Vytvořte cestičky, chodníčky

Pěšinky, chodníčky a nášlapy dodají vaší zahradě řád a na pomyslném žebříčku modernosti ji povznesou zase o úroveň výše. Můžete vytvořit chodníčky pomocí zámkové dlažby, nebo se vydat spíše přírodnější cestou a vytvořit písčité pěšinky, či použít dřevěné nebo kamenné nášlapy. Nezapomeňte pěšinku, chodníček nebo nášlapy uzpůsobit tak, aby se vám kolem dala pohodlně sekat tráva.

stone-road

Pěstujte květiny v květináčích a záhonech

Pomocí květináčů a vyvýšených záhonů docílíte upraveného a uspořádaného prostoru. Vybudujte si na zahradě květináče a vyvýšené záhony z materiálu, který bude ladit s dalšími materiály v zahradě. Nejčastějšími vyvýšenými záhony jsou betonové a dřevěné

Postavte pergolu, posezení

Vytvořit si na zahradě místo, kam si budete chodit posedět s přáteli nebo odpočívat s knížkou a kávou, je rozhodně něco, na co byste neměli zapomínat. V chladnějších nebo v upršených dnech jistě oceníte pergolu se střechou. Pokud chcete více ušetřit, můžete si vybudovat jen nějaké menší posezení v chládku pod stromem. Svůj účel splní alespoň za hezkého počasí.

Vybudujte skalku s barevnými rostlinami a květinami

Barvy rozzáří vaši zahradu. Proto při budování skalky zvolte i nějaké barevné okrasné rostliny. Skalku doplňte kameny nebo kůrou. Podle půdy, která se nachází pod vaší skalkou, zvolte takové rostliny, kterým se tam bude líbit. Nezapomeňte si také promyslet, jak to bude se sluníčkem v místě skalky. Některé rostliny mají rády přímý sluneční svit a jiným se zase spíše daří ve stínu.

skalka

Změna oplocení

Je více než jasné, že pokud už vás starý plot drží jen silou vůle, zásadní vylepšení celé zahrady přijde až v momentě, kdy vyměníte i celý plot. V dnešní době máte na výběr z velkého množství plotů, takže si určitě vyberete takový, který se vám k celé zahradě bude skvěle hodit. Pokud potřebujete pomoci s výběrem vhodného oplocení, ozvěte se nám pomocí poptávkového formuláře ZDE.

Komu se nelení, tomu se zelení

Odpovězte si sami. Působí lépe tráva, která si žije vlastním životem, místy možná ani už nežije a její zbarvení je spíše smutné a ponuré nebo hezky upravená tráva, z jejíž zelené barvy srší radost? Pravidelně hnojit a zavlažovat trávník je dalším dílem skládačky k vysněné vylepšené zahradě.


­­­­­­­­­­­­­­­­Mohlo by vás také zajímat:

  • Škůdci na zahradě: Ochraňte své rostliny pomocí osvědčených tipů a triků | ZOBRAZIT 
  • Na co myslet při budování nové zahrady – tipy a rady (nejen) do začátku | ZOBRAZIT 
  • Kdo je vlastník plotu? Kdo staví a platí plot? Známe odpovědi! | ZOBRAZIT 
  • Vyvýšené záhony – co, proč, jak? | ZOBRAZIT 
  • Je lepší si plot postavit svépomocí nebo si najmout firmu? | ZOBRAZIT