Škůdci na zahradě: Ochraňte své rostliny pomocí osvědčených tipů a triků

Každý zahrádkář nám dá jistě za pravdu, že se škůdci je to někdy prostě boj. Existuje mnoho babských rad i osvědčených metod, jak s nimi jednou provždy zatočit.

skudce-01-mSlimáci a hlemýždi

Tyto měkkýše najdeme na našich zahradách zejména během deštivého počasí. Mohou nám poškodit listy i plody rostlin. Nejčastější metodou zbavování se slimáků jsou granule sloužící na jejich vyhubení.

Můžeme však také zkusit vysadit rostliny, které slimáky a šneky odpuzují. Jsou to například pivoňky, petržel, levandule, tymián, česnek nebo mateřídouška.

skudce-02-mPtáci

Ptáci nejvíce škody napáchají na ovocných stromech. Své plody můžeme ochránit pomocí krycích plachet nebo síťovin, které nepustí škůdce k plodu, ale zároveň umožňují průchodu světla i vody. Další variantou jsou strašáci. Při jejich výrobě se můžete skvěle zabavit se svými dětmi.

Pokud si ptáci pochutnávají na plodech, které pěstujeme na vyvýšených záhonech, můžeme si na ně nainstalovat voliérové pletivo a vytvořit tím “obrácenou” klec, která bude sloužit jako ochrana našich rostlin.

skudce-03-mKrtci

Skvělou ochranou proti krtkům jsou sítě proti krtkům. Ty se instalují pod trávníkový koberec a zabraňují krtkům v rozrývání trávníku a tvorbě krtin či děr. V současné době popularita sítí proti krtkům velmi stoupá.

Další tipy o tom, jak se zbavit krtka, najdete v našem článku:
Krtci na zahradě: Jak si poradit s tímto nevítaným návštěvníkem?“.

skudce-04-mHousenky

Na likvidaci housenek se vyrábí různé přípravky nebo pasti. Svou úrodu však můžete chránit proti housenkám i bez jejich vyhubení. Housenky můžete odpudit zasazením rostlin, které jim nevoní a jsou jim nepříjemné.

Mohou to být například kopretiny, rozmarýn, máta nebo mateřídouška. Stará babská rada, o které se traduje, že je účinná, je nasypat okolo napadané zeleniny rozdrcené skořápky z vajíček. Vytvoří se tím drsný povrch, který housenky nejsou schopné překonat. Skořápková bariéra se používá i pro zastavení slimáků.

skudce-05-mDivoká zvěř

Jeleni, srnky a zajíci nám často chodí okusovat naše stromky.

Jako ochranu stromků můžeme využít chovatelské pletivo. Pletivo ustříhneme na potřebnou šířku, která vystačí na obmotání kmene stromu, a poté spojíme vázacím drátem.

Jednoduché a účinné.

skudce-06-mMyši

Myši nám dávají nejvíce zabrat především kvůli dírám, které nám nechávají kolem záhonů. Při zalévání nám potom všechna voda děrami odteče. I na myši se dá aplikovat metoda vysazení rostlin, které jim nevoní. Může to být například heřmánek, máta nebo ořešák.

Další možností, jak ochránit svou úrodu, je ještě před začátkem sezóny pod svůj plánovaný záhon natáhnout pletivo. Lze využít různé druhy pletiv, platí však pravidlo, že čím menší oka bude pletivo mít, tím lépe. Nabízí se využít králičí chovatelské pletivo, voliérové pletivo nebo kovové tkaniny.