Na co myslet při budování nové zahrady – tipy a rady (nejen) do začátku

Budujete novou zahradu a zajímá vás, na co vše byste měli před začátkem myslet a na co si dát pozor? Tak čtěte naše tipy.

Předběžný plán

S tím byste měli začít. Rozmyslete, co kde chcete mít. Od rostlin, po stavby, dekorace nebo pěšinky. Při plánování berte mimo jiné v potaz, v jakých částech zahrady budete mít více stínu a v jakých méně. Podle toho vhodně rozmístěte rostliny. Některé mají rády chládek a některé naopak ocení co nejvíce sluníčka. Celý plánek si můžete načrtnout na papír, podle vašeho měřítka si vystříhat všechny části zahrady a postupně je na plánek přidávat a různě je přesouvat.

Vhodné oplocení

Už v předběžném plánování byste si měli udělat jasno, v jakém stylu chcete svou zahradu vést. Podle toho si v další fázi vyberte takové oplocení, které stále zachová vhodný styl ladící s vaší zahradou.

pletivo-03-mPlot z pletiva

Někomu se zamlouvá „stará dobrá klasika“ čtyřhranné pletivo, a to ať už poplastované nebo pozinkované.

Pro lidi se psem je vhodnější svařované pletivo, protože na rozdíl od klasického čtyřhranného pletiva, to svařované pes nerozplete.

Klasická čtyřhranná i svařovaná pletiva jdou doplnit také o betonové nebo plastové podhrabové desky. Podhrabové desky zpevňují plot, usnadňují montáž vzpěr a hlavně také zamezují podhrabávání psů nebo jiných mazlíčků.

panel-03-mPlotové panely

Oblíbeným druhem oplocení jsou také 2D a 3D plotové dílce (panely).

Výhodou plotových panelů je jejich vysoká odolnost, snadná montáž a velký výběr barevných provedení.

Navíc stejně jako u pletiva, máte opět možnost doplnit oplocení o podhrabové desky.

zahrada-04-mGabion

Moderním a designovým oplocením jsou v poslední době čím dál častější gabionové sypané stěny. Nejčastěji jsou vysypané kamením, ale je možné si s tím i pohrát a použít jiný materiál nebo kombinací více materiálů.

Navíc je možné z gabionů vytvořit třeba posezení, květináče, nebo další zahradní dekorace. Na různé využití gabionů, včetně názorných fotografií, se podívejte ZDE

zahrada-04-mBetonový plot

Pro zajištění soukromí je příhodné postavit si kolem své zahrady betonový plot.

Betonové ploty se navíc využívají i v zahradách, okolo kterých vedou rušné silnice, jako protihlukové a protiprašné stěny.

Pokud by se vám nelíbila obyčejná šedá barva, lze zvolit například i pískovou či antracitovou.

zahrada-01-mWPC plotovky

Pro vytvoření útulného dojmu se jistě vyplatí zauvažovat nad plotem z plotovek. Protože plotovky nejsou pouze dřevěné, tak nehnijí a jsou nenasákavé. Trendy oplocením je také ztracené bednění v kombinaci s plotovkami nebo betonové desky v kombinaci s plotovkami.

Pro vytvoření soukromí na zahradě je možné svůj plot doplnit zastíněním. To je vhodné na čtyřhranné a svařované pletivo, a na 2D a 3D plotové panely. Zastínění může být v podobě stínící tkaniny, štípaného bambusu, rákosové rohože, umělého „živého plotu“, ratanového zastínění nebo plastové výplně do plotových panelů.

Pokud vaše zahrada ještě není oplocená, máte dvě možnosti: necháte si plot postavit profesionály anebo se do toho pustíte sami. V obou případech vám můžeme pomoci. Ozvěte se nám ZDE a my vám zdarma připravíme kalkulaci potřebného materiálu a také kalkulaci montáže našimi zkušenými montážníky. Pokud se do stavby vašeho oplocení pustíte sami, můžete se na nás také obrátit a my vám zdarma poradíme s veškerým materiálem, který budete na stavbu plotu potřebovat. Také vám doporučujeme nastudovat si naše podrobné návody, abyste byli dobře připraveni a věděli co a jak.

Zpevnění travnatého povrchu

Pro zpevnění travnatého povrchu se často využívá pletivo proti krtkům. Jistě oceníte, že kromě samotného zpevnění povrchu má ještě druhou líbivou funkci, a to zabránění rozrývání trávníků krtky a tvorbě krtin či děr. Tato odolná ochranná síťovina se instaluje pod trávníkový koberec.

Prorůstání trav

Pokud chcete předejít tomu, aby vám plotem prorůstala tráva, doporučujeme pod něj nainstalovat folii pod plot. Ta zamezuje přístupu vzduchu a světla k půdě, a tím znemožňuje růst trávy pod plotem a následné zarůstání do pletiva. Při sekání trávy folie nijak nepřekáží. Folie se dá využít nejen pod plot, ale zkrátka všude tam, kde nechceme, aby rostla tráva.

Sladění materiálů

Když budete mít vybraný plot, můžete k němu ladit i ostatní použité materiály. Samozřejmě jde proces udělat i obráceně. Prvně vymyslíte, jaké materiály na zahradě použijete, a následně vyberete k nim ladící plot. Důležité je koukat především na materiály použité na terase, schodech, zábradlí, ale také na všech stavbách, které jsou (nebo budou) součástí zahrady. Může to být obytný dům, pergola, kůlnička, chatka, udírna… Také dekorace jdou svým materiálem hezky zkombinovat s ostatními prvky zahrady. Například velké květináče, fontánky, sochy, skalky, posezení, dětské prvky, …

Zahrada – Pletiva Dobrý

Zahrada – Pletiva Dobrý

Jak postupovat

Zde se řiďte podle jednoduchého pravidla: Prvně stavba, potom výsadba. Nejdříve mějte vyřešené a postavěné vše, co postavit plánujete. Tím je myšlen dům, terasa, kůlna, ale také třeba plot. Až poté můžete začít se vysázením vašich rostlin. Výjimku můžete udělat při výsadbě stromu, který čím dříve zasadíte, tím dříve vyroste, bude plodit, případně vám na zahradě vytvoří očekávaný stín. Musíte si ale být jisti, že máte vše dobře naplánované, abyste o strom v průběhu stavby nepřišli.

Tvoření a dekorování nové zahrady je radost a my se těšíme s vámi, že se do tohoto procesu pouštíte zrovna s našimi tipy. Přejeme vám při budování vaší nové zelené oázy mnoho úspěchů!