Jak zabránit vstupu na pozemek

Pokud netoužíte po nezvaných hostech na svém soukromém pozemku, nezapomínejte dbát na řádnou prevenci údržby plotu. Investice do kvalitního zabezpečení se vyplatí, protože dokáže účinně zabránit mnohonásobně vyšším škodám, mnohdy navíc nejen na hmotném majetku. Oplocení pozemku, ať už například zahrady nebo okolí rodinného domu, je nejběžnější formou mechanického zabezpečení. Plot jasně vymezuje soukromý pozemek a zároveň eliminuje riziko, že na něj někdo nezákonně vnikne. Charakter a dostatečná výška oplocení mohou navíc zajistit dostatek soukromí.

Vyšší zabezpečení majetku, zabránění přelézání plotu, ochrana soukromí, nebo nedostatek času pro údržbu živého plotu. To jsou nejčastější důvody, proč u nás zákazníci poptávají prvky pro zvýšení bezpečnosti plotu nebo prvky pro zajištění vyššího soukromí.

V současnosti existuje celá řada druhů bezpečnostního oplocení, které se od sebe liší hlavně použitým materiálem a vlastnostmi.

Typy oplocení pozemku

1) Pletivové ploty

Pletivo je mezi ploty starou dobrou a nejčastější klasikou. Setkáme se s ním nejen kolem stavebních pozemků, rozsáhlých parkovacích ploch, ale i kolem rodinných domů. Pokud potřebujete rychle a levně oplotit, jedná se o ideální volbu. Jistou nevýhodou je skutečnost, že je skrze plot vidět, ale i na to je řešení, v podobě stínících tkanin, můžete také před něj vysázet živý plot a hned bude zahrada hezčí na pohled. S živým plotem se však pojí několikaměsíční nebo dokonce několikaleté čekání, než vyroste a plně vám plot zakryje.

Oplocení – Pletiva Dobrý

Oplocení – Pletiva Dobrý

Oplocení – Pletiva Dobrý

Výhody plotů z pletiva:

  • Nízké pořizovací náklady
  • Rychlá a snadná montáž

Nevýhody plotů z pletiva:

  • Plot příliš neochrání soukromí
  • Nižší stupeň bezpečnosti pozemku

2) Betonové ploty

Betonové ploty jsou jedny z nejbezpečnějších plotů a poskytují maximální ochranu soukromí. Často navíc dokážou efektivně potlačovat hluk z ulice. Mají opravdu dlouhou životnost (v desítkách let) a nevyžadují pravidelnou údržbu. Oblíbené jsou zejména ty, které imitují vzhled přírodního kamene.

Oplocení – Pletiva Dobrý

Oplocení – Pletiva Dobrý

Oplocení – Pletiva Dobrý

Výhody betonových plotů:

  • Velmi dlouhá životnost
  • Efektivní zabezpečení majetku i soukromí

Nevýhody betonových plotů:

  • Vyšší pořizovací cena
  • Vyšší pracnost montáže

3) Plotovky 

Plotovky jsou vhodnou volbou díky své vysoké odolnosti a dlouholeté životnosti bez nutnosti nátěrů. Jde o jeden z nejodolnějších a nejtrvanlivějších bezúdržbových materiálů pro váš plot. Nejvíce se hodí do venkovských oblastí. Mají příjemný vzhled a krásně splynou s okolní přírodou, proto jsou nejoblíbenější u horských chat a domů v blízkosti lesa. V naší nabídce najdete širokou škálu druhů, barev i rozměrů plotovek.

Oplocení – Pletiva Dobrý

Oplocení – Pletiva Dobrý

Oplocení – Pletiva Dobrý

Výhody plotů z plotovek:

  • Příjemný přírodní vzhled
  • Velmi dlouhá životnost

Nevýhody plotů z plotovek:

  • Vyšší pořizovací cena

4) Gabionové ploty

Ganiony jsou drátěné koše vyrobené z antikorozního drátu na štěrkovém nebo na betonovém základu. Mezi dráty je prostor vyplněný kamenem a tvoří tak velmi příjemný, moderní prvek okolo zahrady. Gabiony navíc dokáží, podobně jako betonové ploty, zmírnit hluk z ulice. Na druhou stranu gabionové ploty zabírají více místa, než například pletivo.

gabion-04-mVýhody gabionových plotů:

  • Dlouhá životnost
  • Výborně tlumí hluk i vítr

Nevýhody gabionových plotů:

  • Vyšší pořizovací cena
  • Vyšší pracnost montáže

5) Hliníkové ploty

Hliníkové ploty jsou aktuálně jedny z nejvíce poptávaných plotů vůbec. Hliníkové ploty jsou velmi odolné a díky svému modernímu vzhledu dodají bydlení nadčasový, minimalistický vzhled. Hodí se jak k moderním, tak i ke starším domům a budovám. O hliníkový plot se nemusíte starat, protože má vysoce odolnou a kvalitní povrchovou úpravu. Jsou naprosto bezúdržbové, tvarově stálé, lehké a každá barva na nich vypadá skvěle. Hliníkový plot může být naprosto neprůhledný, a tak ho často využívají lidé, kteří mají svůj pozemek v nových moderních zástavbách, kde se každý metr počítá a stavby jsou proto od sebe jen malý kousek.

Výhody hliníkových plotů:

  • Moderní a nadčasový vzhled
  • Nenáročná údržba

Nevýhody hliníkových plotů:

  • Vyšší pořizovací cena

 

6) Plotové panely

Plot z plotových dílců je odolný, pevný, elegantní a vyznačuje se dlouhou životností. Plotové svařované panely jsou vhodné jak pro oplocení rodinných domů či zahrad, tak i pro oplocení velkých objektů (firemní a sportovní objekty, školy, letiště apod.). Plotové díly rozdělujeme na 3D a 2D dílce. Jistou nevýhodou je skutečnost, že je skrze plot vidět, ale i na to je řešení, v podobě stínících tkanin, můžete také před něj vysázet živý plot a hned bude zahrada hezčí na pohled.

Oplocení – Pletiva Dobrý

Oplocení – Pletiva Dobrý

Oplocení – Pletiva Dobrý

Výhody plotových panelů:

  • Velmi vysoká pevnost a odolnost
  • Snadná montáž

Nevýhody plotových panelů:

  • Časové zatížení při rozměřování
  • Plot příliš neochrání soukromí

7) Bezpečnostní oplocení

Bezpečnostní oplocení je velmi důležitou částí při zabezpečení objektu. Vždy je třeba mít na paměti, že oplocení tvoří první překážku k neoprávněnému vstupu do objektu. Veškeré bezpečnostní prvky by měly být instalovány tak, aby neohrozily ty, kteří nemají v úmyslu je překonat a neublížily jim.

Oplocení – Pletiva Dobrý

Oplocení – Pletiva Dobrý

Oplocení – Pletiva Dobrý

Výhody bezpečnostního oplocení:

  • Vysoká a účinná bezpečnost oplocení pozemku
  • Snadná montáž

Nevýhody bezpečnostního oplocení:

  • Méně estetický vzhled

Mohu použít žiletkový drát na oplocení zahrady?

Rozhodně doporučujeme konzultovat s místním stavebním úřadem, jsme schopni Vám dodat technické listy výrobků. Je potřeba myslet na ochranu obyvatel, určitě není možné nainstalovat žiletkový drát u chodníku, kde se pohybují děti, psi apod. Pokud potřebujete ochránit Váš majetek, jsme Vám k dispozici, aby jsme navrhli takové řešení, které bude vyhovovat zákonným nařízením a splní Vaše očekávání.

Nový plot vybírejte s ohledem na výšku

Je velký rozdíl, jestli plánujete oplocení domu a zahrady, nebo třeba jen potřebujete zahradit výběh pro slepice, či okolí bazénu. A to především v jeho výšce. Zatímco v prvním případě funguje plot jako bezpečnostní a optická bariéra, v případě druhém jde trochu více o estetiku a o ochranu zdraví členů rodiny. 

Přizpůsobte vzhled plotu svému domu a okolí

Nový plot by měl do vašeho sousedství zapadnout. Vybrat byste ho měli s ohledem na vzhled domu i okolní krajinu. S extravagantním a výrazným plotem si vaší nemovitosti všimne každý, ale ne vždy v tom dobrém slova smyslu. Raději se rozhlédněte po okolí a sousedech a nechte se jimi inspirovat. Třeba materiálem, ze kterého je plot vyrobený. Vzor, popřípadě barvu si vyberte dle vlastní libosti a vkusu. Uvidíte, že pak vaše oplocení nebude působit rušivě a naopak pěkně do zástavby zapadne, jako by tam bylo odjakživa.

Bezpečnost především

Oplocení by vám mělo hlavně dát pocit bezpečí. Ostatně od toho ho máte. Aby vám na zahradu nevnikali kolemjdoucí a zároveň aby se vám psi nepotulovali po okolí a děti nevběhly pod auto. Vyšší zabezpečení majetku, zabránění přelézání plotu, ochrana soukromí, nebo nedostatek času pro údržbu živého plotu. To jsou nejčastější důvody, proč u nás zákazníci poptávají prvky pro zvýšení bezpečnosti plotu nebo prvky pro zajištění vyššího soukromí. V sortimentu našeho e-shopu nabízíme různé plotové příslušenství a bezpečnostní doplňky, které je možné instalovat jak na nově postavené oplocení, tak na většinu stávajících drátěných plotů. Tyto doplňky lze použít samostatně, nebo je pro vyšší efekt mezi sebou vhodně kombinovat.

Montáž plotu

Pokud si nejste jisti s výběrem potřebného materiálu pro stavbu vašeho oplocení, nebo byste rádi celou montáž plotu nechali raději na někom jiném, neváhejte se nám ozvat. Zdarma a nezávazně vám připravíme cenovou nabídku. A to ať už na materiál pro stavbu plotu nebo i na celou jeho montáž. Kontaktujte nás prostřednictvím formuláře ZDE.