Nerovný terén na zahradě? Udělejte z toho přednost!

S nerovným terénem na zahradě nebo na pozemku okolo domu či chaty se potýká velké množství lidí. Takový terén ale nemusí být vždy na škodu. Nekoukejte na nerovný terén jako na překážku, ale využijte ho ke svému prospěchu a udělejte z něj přednost.

Jedinečný vzhled zahrady

Kopcovitá zahrada může vaší zahradě poskytnout jedinečný přírodní vzhled. Na rozdíl od rovných zahrad, ty svahovité jsou pokaždé jiné, a tedy originální a unikátní.

Možnost designu zahrady

Svah na zahradě nabízí skvělé základy pro založení skalky. Skalka podtrhne jedinečný design vaší zahrady. Vytvoříte ji snadno za použití menších i větších kamenů. Dále už vám stačí jen zakoupit barevné květiny a další rostliny, které chcete na skalce pěstovat, a máte hotovo. Skalky ve svahu mají své kouzlo a jsou opravdu velmi oblíbené.

Kaskádovité záhony

Pokud váš pozemek disponuje skutečně prudkým svahem, můžete na něm vytvořit kaskádovité záhony. K plodům na těchto záhonech se budete mnohem snáze dostávat. Kaskády ve svahu navíc také snižují erozi půdy a zlepšují odvodnění.

Vyžití pro děti

Pokud máte děti, můžete jim na svahu vytvořit interaktivní hřiště a překážkové dráhy. Pomůžete jim tak zlepšovat fyzickou aktivitu a zabavíte je formou zdraví prospěšnou.

Jaký plot postavit v nerovném terénu?

Asi se shodneme, že se dá na pozemku ve svahu najít spoustu výhod. Jistě vás ale bude zajímat také to, jak je to s oplocením ve svahu. Jak postavit plot ve svahu? Je stavba plotu ve svahu náročná? Jak probíhá stavba plotu ve svahu? Jaký druh oplocení je pro stavbu plotu ve svahu nejvhodnější?

Stavba plotu ve svahu je o trochu náročnější než stavba plotu na rovince. Zas takový rozdíl to ale není, nebojte. Jen je důležité mít vše dopředu správně naměřené a rozpočítané. Poté už vás nic nepřekvapí a postavit plot ve svahu hravě zvládnete.

Pokud chcete stavět plot z pletiva, nejvhodnější pro stavbu ve svahu je čtyřhranné pletivo. Sloupky bude potřeba namontovat blíže k sobě, než se montují na rovině. Na rovině se sloupky standardně montují 2,5 – 3 m daleko od sebe. Ve svahu zvolte rozteč podle sklonu. Čím prudší svah, tím je potřeba dát sloupky blíže k sobě.

Do svahu je možné namontovat i plotové panely nebo betonový plot. Tyto druhy oplocení se nemontují „šikmo“, ale vodorovně kaskádovitě. Zároveň se svahem tedy svým oplocením vytvoříte odskoky. Nemusíte se toho ale bát. Dělá se to běžně a nevypadá to nikterak nevkusně.

Oplocení ve svahu – Ploty Dobrý

Oplocení ve svahu – Ploty Dobrý

Oplocení ve svahu – Ploty Dobrý

Nejste si jisti s výběrem správného množství materiálu pro stavbu plotu? Nebo byste raději nechali celou montáž oplocení na odbornících? Neváhejte nás kontaktovat. Ve firmě Ploty Dobrý vám rádi poradíme s výběrem či rovnou zařídíme celou stavbu plotu za vás.

Mohlo by vás také zajímat: