Brány a branky

Brány a branky jsou důležitou součástí každého oplocení. Umožňují vstup a vjezd na pozemek. Stejně jako existuje spoustu druhů oplocení, existuje i spoustu druhů a rozměrů bran a branek. Tomu, jaké máte možnosti při výběru branky a brány, se bude věnovat tento článek.

Jednokřídlé branky

Jednokřídlé branky slouží pro vstup na pozemek. Nejčastější provedení branek je k vidění s běžnou klikou, jako je na dveřích. Branku je možné pořídit i se zamykacím mechanismem a odemykat ji tedy klasickými klíči.

Existuje nepřeberné množství stylů a variant branek. Branku můžete zvolit ze stejného materiálu, jako máte oplocení, ale vzhledně vypadá i kombinace různých materiálů. Tedy pokud máte například plot z betonových desek, skvěle se k němu hodí třeba branka a brána s výplní děrovaného plechu nebo tahokovu. Také k plotu z plotovek se často montují brány a branky z odlišného materiálu. K oplocení z pletiva nebo z plotových panelů se naopak standardně montují branky a brány taktéž s výplní pletiva nebo plotových panelů.

Fotografie branka Ploty Dobrý

Fotografie branka Ploty Dobrý

Fotografie branka Ploty Dobrý

Dvoukřídlé brány

Standardně se brány pro vjezd vozidel umisťují hned vedle branek a jsou ze stejného materiálu. Běžně se dvoukřídlé brány vyrábí s oběma křídly stejně dlouhými, ale na míru vám můžeme vyrobit i každé křídlo jinak dlouhé. Poptejte vámi požadované rozměry u našich obchodních zástupců.

Dvoukřídlé brány je možné zamykat pomocí visacího zámku, který se provléká skrze navařená oka. Další variantou je klasické zamykání na klíč. Zde tedy záleží na tom, jak často bránu budete otevírat. Brána s klikou a se zamykáním na klíč je vhodnější, pokud bránu potřebujete otevírat často, tedy například pokud se jedná o bránu u vašeho domu. Pokud oplocujete pozemek, na který nejezdíte pravidelně (například s chatou nebo zahradou, kam zamíříte maximálně párkrát do měsíce), vystačíte si se zamykáním na visací zámek.

Fotografie brána Ploty Dobrý

Fotografie brána Ploty Dobrý

Fotografie brána Ploty Dobrý

Brány s pohonem

Brány s pohonem mohou být dvoukřídlé i jednokřídlé posuvné či teleskopické. U těchto bran je podstatné, kolik máte prostoru v okolí brány. Podle toho zvolte posuvnou bránu podél plotu nebo otevírací bránu do prostoru. Přečtěte si náš článek o branách s pohonem ZDE.

Brány s pohonem šetří čas a zajišťují větší pohodlí. V deštivém nebo mrazivém počasí jistě oceníte, že při vjezdu na pozemek a výjezdu ven nemusíte několikrát opouštět auto a otevírat a zavírat bránu ručně.

Fotografie brána s pohonem Ploty Dobrý

Fotografie brána s pohonem Ploty Dobrý

Fotografie brána s pohonem Ploty Dobrý

Vybrali jste bránu a branku podle vašich představ nebo potřebujete s výběrem a funkčností trochu poradit? Neváhejte se obrátit na naše zkušené obchodní zástupce, kteří vám rádi s čímkoliv poradí a zodpoví vám vaše dotazy.

U nás můžete brány a branky jen nakoupit a namontovat si je sami, nebo si sjednat i celou montáž. Nenacházíte na našem e-shopu, co hledáte? Ve spolupráci s Kovo Hyrát děláme i brány na míru. Uděláme vám libovolné rozměry i libovolnou výplň.


Mohlo by vás také zajímat:

  • Jak správně pečovat o plot, aby vydržel? Poradíme vám! | ZOBRAZIT
  • Bezpečnostní oplocení - jaké jsou možnosti a kde se používá? | ZOBRAZIT
  • Kombinace různých materiálů v jednom oplocení | ZOBRAZIT
  • Oplocení jako designový prvek domu | ZOBRAZIT
  • Oplocení rodinného domu | ZOBRAZIT