Jak správně pečovat o plot, aby vydržel? Poradíme vám!

Pokud máte betonový plot, máte vyhráno a o plot nijak zvlášť pečovat nemusíte. Stejně tak plot z plotovek není nutný nikterak natírat a starat se o něj. Pozor, jedná se o plotovky, které jsou tvořeny částečně dřevem a částečně HDPE, případně dalšími prvky. Dřevěné plotovky je třeba pravidelně natírat.

Ploty z betonových desek a WPC plotovek je možné jednou za čas omýt, jsou-li například oprášené od silnice. Totéž platí i u dalších druhů oplocení.

Pletivo

O ploty z pletiva není nutné příliš pečovat. To ale pouze do chvíle, než se objeví nějaký problém. Nejčastějším problémem u pletivových plotů mohou být malé oděrky. Ty působí zprvu nevinně, ale jakmile se do nich dostane voda, začne postupně rezivět i zbytek pletiva. Tyto oděrky tedy co nejdříve nastříkejte zinkovým sprejem. Po nástřiku zinkovým sprejem nastříkejte ještě sprejem v barvě pletiva. Oděrky jsou nejčastěji způsobené nářadím, kterým pracujete na zahradě. Pokud oděrkám chcete předejít, manipulujte s nářadím v blízkosti plotu opatrně.

Pokud vám pletivo rezaví a loupe se již na velké části, měli byste ho ošetřit novým nátěrem. Před nátěrem je vhodné pletivo důkladně očistit. K očištění využijte drátěný kartáč. Pletivo poté natřete základním antikorozním nátěrem. Po zaschnutí natřete pletivo vámi zvolenou barvou. Doporučuje se použít dvě vrstvy. Pletivo můžete natřít buď štětcem nebo válečkem. S válečkem je práce mnohem snazší, a navíc při použití dvou válečků z obou stran také mnohonásobně rychlejší.

pletivo

pletivo2

Plotové panely

Plotové panely se vyznačují vysokou odolností. K poruchám a problémům s tímto druhem oplocení dochází málokdy. Mnohdy může být na vině, stejně jako u oděrek plotů z pletiva, neopatrná manipulace s nářadím v blízkosti plotu. Pokud objevíte oděrku na vašem plotu z plotových panelů, zachovejte se stejně, jako u pletivového plotu. Použijte zinkový a následně barevný sprej.

Nejvíce se musí pečovat o dřevěné ploty. Ty se musí pravidelně natírat. Doporučuje se ploty natírat na podzim, protože zima je pro dlouhou životnost plotů nejrizikovější. Dřevěné ploty se natírají lazurovacím lakem (pro zachování původní barvy plotu) nebo krycím nátěrem (pro přetření plotu novou barvou).

Pokud je váš současný plot už ve špatné kondici a jeho oprava by vás vyšla na hodně peněz a sebrala by vám spoustu času, možná je na čase raději postavit nový plot.

Spojte se s našimi zkušenými obchodními zástupci, kteří vám ZDARMA a NEZÁVAZNĚ poradí, jaký plot bude pro váš pozemek ten nejvhodnější. Poradí vám s výběrem veškerého potřebného materiálu pro stavbu vašeho plotu, anebo s vámi sjednají montáž plotu na klíč.


Mohlo by vás také zajímat:

  • OTÁZKY A ODPOVĚDI 1. část: Základní informace před stavbou plotu | ZOBRAZIT 
  • Jak napnout pletivo | ZOBRAZIT 
  • Betonové ploty: soukromí, ochrana a odhlučnění | ZOBRAZIT 
  • Plot z plotovek: Jaké jsou výhody a nevýhody? Je lepší dřevo nebo plast? | ZOBRAZIT 
  • Brána s pohonem – elegance, funkčnost a pohodlí v jednom | ZOBRAZIT