Jak napnout pletivo

U pevných materiálů, jako například u plotových panelů, betonových desek nebo plotovek se napínání řešit nemusí. Naopak se ale musí řešit například přesné usazení sloupků. Pletiva to mají přesně naopak. Ale žádné strachy, vypínání pletiva není nic složitého. V tomto článku se dozvíte, jak napnout čtyřhranné pletivo bez napínacího drátu, čtyřhranné pletivo s napínacím drátem a svařované pletivo.

Čtyřhranné pletivo bez napínacího drátu

Čtyřhranné pletivo bez napínacího drátu (bez ND) neznamená, že by se pletivo montovalo úplně bez něj. Znamená to, že v základu není součástí pletiva, ale zvlášť, a vy si ho k pletivu musíte připevnit sami. Ačkoliv se to může zdát složité, ve skutečnosti je pletivo bez ND prodávanější než s ND, protože díky samostatnému vypnutí napínacích drátů je pletivo v konečném výsledku pevnější a lépe napnuté.

K již přidělaným sloupkům natáhněte napínací drát. Nejčastěji se připevňují celkem tři nad sebe – nahoru, dolů a doprostřed. Pokud je pletivo nízké (do 100 cm), může se použít pouze horní a spodní napínací drát. Horní napínací drát je hlavním nosným prvkem čtyřhranného pletiva. Středový a spodní jsou opěrným prvkem pletiva. Napínací drát se ke sloupku připevňuje pomocí ráčen (napínáků), které se ke sloupku dají uchytit kusem napínacího drátu nebo opaskem. Napínací drát je uchycen na prvním a posledním sloupku, průběžné sloupky drát pouze míjí, a to po vnější straně (směrem ven z pozemku). Na průběžné sloupky tedy není vyvíjen tah, jelikož na nich drát pouze „leží“ (v příchytkách na ND). Na počáteční a koncové sloupky ale působí značný tah. Je tedy potřeba tyto sloupky opatřit vzpěrami.

Napínací drát přerušujeme v několika případech:

  • Na rohovém, koncovém a počátečním sloupku.
  • Sloupky od bran, branek.
  • Při každé změně směru plotu.
  • V neposlední řadě také na každých 25 metrech rovné strany.

Po vypnutí napínacích drátů se na ně teprve připevňuje pletivo. Roli pletiva nejprve rozviňte na zemi a poté jeden konec připevněte vázacím drátem ke sloupku. Nahrubo (ob několik háčků) navěste pletivo na horní ND, ručně vypněte a připevněte opět vázacím drátem k poslednímu sloupku. Poté dověste zbylé háčky na horní ND a dověste všechny háčky také na spodní ND. Celý podrobný návod, jak na montáž čtyřhranného pletiva najdete ZDE.

navěšení pletiva

Čtyřhranné pletivo s napínacím drátem

Čtyřhranné pletivo s napínacím drátem (s ND) má v sobě zapletený napínací drát již z výroby. Navěšení a přichycení ND tedy probíhá současně s pletivem. Výhodou pletiva s ND je, že ho nemusíte rozvíjet na zemi. Začněte navázáním pletiva ke sloupku vázacím drátem a roli rozmotejte až ke koncovému sloupku. Vypínání je poté ale o něco složitější, proto doporučujeme montáž provádět ve více lidech.

s nd

Svařované pletivo

Svařované pletivo doporučujeme prvně vypnout co nejvíce ručně – jeden konec pletiva přichyťte k počátečnímu sloupku, roli pletiva rozviňte, odstřihněte v požadovaném místě, ručně pletivo co nejvíce vypněte a přichyťte ke koncovému sloupku.

Následně pletivo dopněte pomocí krepovacích kleští. Vypínáte první řadu svislých ok, poté následující. Takto pokračujte, dokud není daná strana plotu vypnutá a v rovině.

Dávejte pozor na přepnutí. Krepováním první řady ok nevypínáte jen jeden plotový dílec (od sloupku ke sloupku), ale napíná se při tom celý souvislý díl pletiva, jedna celá strana plotu.

Prohlédněte si kompletní návod na montáž svařovaného pletiva v krátkém a stručném videu:

Mohlo by vás také zajímat:

  • Montáž vzpěry ke sloupku | ZOBRAZIT 
  • Kleště a spony – které na co použít? | ZOBRAZIT 
  • Čtyřhranné a svařované pletivo – výhody, nevýhody, rozdíl | ZOBRAZIT
  • Stavba plotu svépomocí – jak na výkop děr a betonování sloupků | ZOBRAZIT 
  • Je lepší si plot postavit svépomocí nebo si najmout firmu? | ZOBRAZIT