Jaký je rozdíl mezi 2D a 3D plotovým panelem?

Plotové panely jsou velmi oblíbeným oplocením. Můžete si vybrat mezi různým barevným provedením, výškou plotu, průměrem drátu i šířkou rozestupů svislých drátů. Když už v tomto máte jasno, nastává ještě otázka, zda vybrat 2D nebo 3D plotové panely. Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Obecně nám zkratka 2D popisuje dvourozměrný prvek (prvek, který má délku a šířku) a 3D zase trojrozměrný prvek (ten má kromě šířky a délky navíc i hloubku). U plotových panelů tomu není jinak.

2D plotové panely

2D plotové panely (dílce) jsou pevnější a stabilnější, než 3D panely. Důvodem je především zdvojení vodorovných drátů. Tato skutečnost se ale také odráží na ceně – 2D panely jsou dražší než 3D panely.

oplocení – Pletiva Dobrý

oplocení – Pletiva Dobrý

3D plotové panely

3D plotové panely na první pohled od 2D panelů poznáte podle prolisů (prohybů), které zvyšují pevnost sítě. 3D plotové panely se dají vyplnit plastovou výplní v podobě pásků, které zajišťují zneprůhlednění plotu. Ačkoliv jsou 3D plotové panely o něco méně pevné, než 2D panely, nemusíte se bát, že by neuhlídaly například pozemek se psem. Stále jsou pevnější a stabilnější než pletivové ploty.

oplocení – Pletiva Dobrý

oplocení – Pletiva Dobrý

Co mají společné?

2D i 3D plotové panely jsou z jedné strany zakončené ostny, které vznikají přesahem svislých drátů. Dle potřeby je možné panel postavit ostny nahoru i dolů. Panely se standardně nabízí ve výšce do 203 cm. Šířka panelů je vždy 250 cm. Panely je možné zkrátit nebo prodloužit (napojit k dalšímu). Jak se panely zkracují a prodlužují se dozvíte ZDE

Montáž panelů je poměrně jednoduchá. Pokud jste se rozhodli pro stavbu svépomocí, projděte si náš podrobný návod na montáž

2D i 3D panely mají široké využití. Lidé si s nimi oplocují pozemky kolem rodinných domů a zahrad, ale hojně jsou také využívány firmami pro oplocení firemních pozemků, budov a také vnitřních prostorů. 2D panely jsou díky své pevnosti také využívány pro oplocení výběhů se zvířaty a jsou z nich tvořené i voliéry – 2D panely tedy nejsou pouze kolem dokola výběhu, ale i zvrchu. 

Podívejte se na naše video shrnující ty nejzákladnější informace o plotových panelech:

Mohlo by vás také zajímat: