Co zasadit k plotu

Jaké rostliny je možné zasadit k plotu? Jaké rostliny vám zakryjí plot? Pojďme se na to podívat.

Podle toho, zda chcete plot zakrýt nebo ho zakrývat nepotřebujete, ale jen si chcete pomocí rostlin na zahradě zpříjemnit celkový vzhled pozemku, si vyberte, které rostliny pro vás budou nejvhodnější.

Popínavé rostliny

Popínavé rostliny jsou u plotů velmi časté. Používají se primárně pro zakrytí plotu a následné vytvoření živého plotu, a s ním i většího soukromí na pozemku. Popínavé rostliny se dokáží proplést pletivovými ploty, plotovými panely, ale svými přísavkami se snadno přichytí také k betonovým nebo gabionovým plotům.

V parných létech mohou být betonové ploty velmi rozpálené. Proto pokud vybíráte popínavou rostlinu vhodnou pro betonový plot, dejte si pozor, aby snesla takto rozpálený povrch a nespálila se vám.

Nejčastějšími popínavými rostlinami jsou břečťan, přísavník pětilistý, zimolez, vistárie a trubač.

Živý plot

Živý plot, stejně jako popínavé rostliny, se k plotu vysazuje v případech, kdy si chcete na pozemku vytvořit soukromí. Je možné ho vysadit i k plotu ze strany vašeho pozemku, i zvenku. Pozor, pokud budete živý plot vysazovat zvenku, měl by to být stále váš pozemek. Pokud už to není váš pozemek, v rámci zachování dobrých vztahů byste se určitě nejprve měli o tomto plánovaném kroku pobavit s majitelem pozemku.

Nejčastěji se jako živý plot vysazují tůje, habry, ptačí zoby nebo zimostráze.

Oplocení a živý plot - Ploty Dobrý

Oplocení a živý plot - Ploty Dobrý

Zelenina do stínu

Některým rostlinám se dobře daří ve stínu. Pokud vám plot na zahradě tvoří po většinu dne stín, můžete těchto výhod využít k pěstování listové zeleniny, které se většinou ve stínu velmi daří. Stín ocení především špenát, hlávkový salát, rukola, růžičková kapusta nebo kadeřávek.

Stromy

Pokud plánujete k plotu vysadit stromy, zasaďte je v dostatečné vzdálenosti od plotu. Strom během několika let nabude nejen na své výšce, ale také na tloušťce kmene, velikosti koruny a objemu kořenů pod zemí. Kořeny mají takovou sílu, že vám mohou plot rozbořit. Velikost koruny může za pár let zasahovat nad pozemek souseda a mohly by kvůli tomu vznikat zbytečné neshody. Proto je vhodné nejen vysadit strom v dostatečné vzdálenosti od plotu, ale také se před výsadbou o vašem plánu se sousedem pobavit.

Zda si zasadíte ovocný či okrasný strom je na vás. Výběr konkrétního stromu zvažte především na základě toho, jakou půdu máte na pozemku a jak často máte možnost rostlinu zavlažovat. Jak jsme si již vysvětlili, bude lepší, když bude strom v dostatečné vzdálenosti od plotu, proto plot při výběru vaší dřeviny nehraje příliš velkou roli.

Okrasné traviny

K plotu můžete zasadit okrasné traviny. Plot vám většinou stoprocentně nezakryjí, ale ozdobným způsobem ho skvěle doplní.

Při výběru ozdobných travin se poohlédněte po ozdobnici čínské nebo po pampové trávě. Obě dokáží dorůst až do výšky téměř 2 m a jsou nenáročné na údržbu. Dochan psárkovitý roste v hustých trsech a koncem léta navíc i kvete. Velmi hezky vypadá také ostřice, která je navíc velmi nenáročná na pěstování.

Skalka u plotu

Hned u plotu můžete vybudovat okrasnou skalku. Nebude vám tak zabírat místo uprostřed pozemku, ale zároveň vám zahradu dostatečně ozvláštní a zpestří. Při stavbě skalky se fantazii meze nekladou. Můžete využít menší i větší kameny, štěpku i další přírodní materiál, který se vám pro využití skalky zamlouvá.

Co se týče rostlin, je to opět především na vašich preferencích a vkusu. Zvažte zakomponování aspoň některých rostlin, které barevně kvetou. Uvidíte, že na jaře, až vaše zahrada bude hrát barvami, budete za toto rozhodnutí velmi rádi.

Existuje i řada rostlin, které kvetou mnohem déle než jen na jaře. Třeba kakost kvete od jara až do září, mavuň červená má své květy až do prvních mrazů a krásná fialová trvalka šanta kvete zhruba do června, ale po seříznutí vykvete znovu a květy vydrží také až do podzimu.

Nebojte se experimentovat s množstvím různých druhů rostlin na vaší skalce. Zakomponujte do ni menší rostlinky a klidně i větší keříky, pokud na ně máte prostor.

Betonový plot a skalka - Ploty Dobrý

Betonový plot a skalka - Ploty Dobrý

Mohlo by vás také zajímat:

  • 7 tipů, jak vylepšit starou zahradu | ZOBRAZIT 
  • Plot z plastu! Ano či ne? | ZOBRAZIT 
  • Kdy je povinnost oplotit pozemek? | ZOBRAZIT 
  • Kombinace různých materiálů v jednom oplocení | ZOBRAZIT 
  • Oplocení jako designový prvek domu | ZOBRAZIT