Časté chyby při stavbě plotu svépomocí

Při stavbě plotu se setkáváme s určitými chybami, které se neustále opakují. Přečtěte si tento článek a vyvarujte se nejčastějším chybám ještě před stavbou plotu i vy. Některé chyby jsou menší a „pouze“ vám přidělají práci, ale některé jsou většího rozsahu a můžou vám dokonce velmi znepříjemnit stavbu plotu a mít také vliv na životnost a stabilitu nově postaveného plotu. Proto je jistě lepší být dopředu na možné chyby připraveni, abyste jim předešli.

Následující chyby jsou časté především u stavby plotů ze čtyřhranného nebo svařovaného pletiva. Některé rady se vám však budou hodit i při stavbě plotu z plotových panelů nebo třeba z plotovek.

Vzpěry

Ne jednou jsme viděli na již postavených plotech špatně namontované vzpěry. Vzpěry slouží na podporu sloupků, aby nedošlo k jejich vyvrácení. K vyvrácení může dojít v důsledku působení tažné síly napínacího drátu po jeho vypnutí (u čtyřhranného pletiva), případně po vypnutí svařovaného pletiva.

Správně: Vždy na začátek a konec oplocení se umístí ke sloupku jedna vzpěra. Na sloupky při změně směru a vždy max po 25 metrech se umisťují vždy dvě vzpěry na jeden sloupek. Vzpěry jsou vždy ve směru oplocení.

Špatně: Už jsme viděli jak na rohových, tak průběžných sloupkách po 25 metrech umístěné vzpěry pouze po jedné na jeden sloupek. Jedna vzpěra vám ale sloupek neudrží. Stejně tak jsme viděli vzpěru umístěnou směrem do zahrady. Takto prosím NE! Pokud si chcete na zahradě vytvořit překážkovou dráhu, jde to i jinak.

Ploty Dobrý

Ploty Dobrý

Podhrabové desky

Při umístění podhrabových desek k plotu je důležité zabetonovat od sebe sloupky v přesné vzdálenosti.

Správně: Rozteč mezi sloupky zanechte o 2,5 cm větší, než je délka vaší podhrabové desky (pokud se jedná o plot z pletiva). Pokud tedy máte podhrabové desky dlouhé 245 cm, rozteč mezi sloupky by měla být 247,5 cm. Musíte totiž myslet i na to, že kromě podhrabových desek potřebujete mezi sloupky dostat ještě také držáky podhrabových desek. U plotových panelů se pak rozteč sloupků odvíjí ještě od šířky a druhu příchytek.

Špatně: Častou chybou bývá, že lidé pro podhrabovou desku 245 cm dlouhou připraví rozteč také přesně 245 cm. Potom musí řešit starosti se zařezáváním a zkracováním podhrabové desky, protože se jim mezi sloupky nevejde.

Ploty Dobrý

Ploty Dobrý

Čtyřhranné pletivo - háčkování

Háčkování čtyřhranného pletiva bez napínacího drátu je velmi jednoduché, ale lidé si to častokrát dělají zbytečně mnohem složitější, než je třeba.

Správně: Pletivo má už z výroby připravené na konci vždy dva háčky v sobě. Na napínací drát se ale pletivo připevňuje pouze pomocí jednoho z nich. Pletivo poté drží dostatečně, nemusíte mít obavy.

Špatně: Často vídáme ploty, kde bylo pletivo k napínacímu drátu připevněno tím způsobem, že muselo být pletivo nejprve rozmotáno, poté byl koncem provlečen napínací drát a nahoře byly háčky k sobě opět připevněny. Není to nikterak fatální chyba, ale naprosto zbytečná, se kterou vám háčkování pletiva zabere mnohonásobně více času.

Čtyřhranné pletivo – napojení

Čtyřhranné pletivo má tu výhodu, že jsou jednotlivé dráty k sobě spleteny po celé roli stejně. Když vám tedy dojde jedna role, můžete k ní pomocí drátu napojit další roli, aniž by byl přechod jakkoliv znatelný.

Správně: Stačí vyndat poslední drát z jedné role a krouživým pohybem k sobě napojit poslední drát první role a první drát druhé role.

Špatně: Není zapotřebí ukončovat pletivo připevněním ke sloupku pomocí vázacího drátu a začít další roli opět připevněním ke sloupku, jen z druhé strany.

3napojeni-pletiva

Sloupky

Sloupky se kupují delší než samotné pletivo. To proto, že se musí zhruba 50-70 cm sloupku zabetonovat do země. Pletivo se pak montuje přibližně 2-5 cm od horního okraje sloupku a 2-5 cm se také nechává ve spodní části mezi zemí a pletivem. Při montáži podhrabových desek je nutné započítat do potřebné délky sloupku také výšku těchto podhrabových desek.

Správně: Zkontrolujte si, zda je čepička na sloupku správně nasazená. Až poté část sloupku, která není zabetonovaná, teprve změřte.

Špatně: Ne jednou se stalo, že někdo měřil sloupek se špatně nasazenou čepičkou. Výška sloupku odpovídala jeho potřebě, a tak nechal beton zatvrdnout. Při montáži pletiva se však o sloupek opřel a čepičku náhodou zarazil pořádně. Najednou byl sloupek o 3 cm kratší než všechny ostatní.

Ploty Dobrý

Ploty Dobrý

Chcete se těmto i dalším chybám vyvarovat a být si jisti, že plot postavíte jako profík? Navštivte naši akci Ukázky stavby plotů. Akce je zdarma a probíhá dvakrát ročně na všech našich pobočkách. Podívejte se ZDE na nejbližší nabízené termíny a místa akce. Na workshopu se naučíte, jak správně postavit plot z čtyřhranného pletiva, ze svařovaného pletiva, plotových panelů, gabionový plot a betonový plot. Také se dozvíte důležité informace o podhrabových deskách, stínících tkaninách a brankách. Naučíte se, jak správně rozměřit pozemek a jak betonovat sloupky a vzpěry. Po celou dobu akce se můžete na cokoliv zeptat a stavbu plotu si i sami pod dohledem odborníků vyzkoušet. A jako bonus se na akci můžete těšit také na dobrý čaj nebo kávu a guláš k obědu. Vše je zdarma.

Raději byste si plot nechali postavit profesionály a o nic se nestarali? Neváhejte nás kontaktovat. Před sjednáním montáže plotu na klíč vám nejprve připravíme zdarma a nezávazně cenovou nabídku vašeho oplocení.

Mohlo by vás také zajímat:

  • Vychytávky, které vám vytrhnou trn z paty při stavbě plotu svépomocí | ZOBRAZIT 
  • Kdo je vlastník plotu? Kdo staví a platí plot? Známe odpovědi! | ZOBRAZIT 
  • Jak nejlevněji oplotit pozemek | ZOBRAZIT 
  • Demontáž starého plotu | ZOBRAZIT 
  • Montáž plotu na původní sloupky nebo podezdívku | ZOBRAZIT