Jak vybrat branku/bránu k oplocení

Promýšlíte-li, jakou vjezdovou bránu s brankou si pořídíte ke svému domu či firmě? máte hned několik možností. Důležité jsou přitom nejen vaše preference, ale také rozložení pozemku nebo vzdálenost domu od plotu. Proto si na výběr dejte čas a vše dobře promyslete.

Brány mohou být

  • Křídlové – Vyrábí se jednokřídlé a dvoukřídlé brány, mohou se otevírat manuálně i automaticky dálkovým ovladačem, nebo kartou.
  • Posuvné – Samonosné (nesené) a posuvné (pojezdové) brány po kolejnici, stejně jako křídlové brány mohou být posuvné s pohonem.
  • Teleskopické – Teleskopické posuvné brány efektivně využívají dostupný prostor. Lze doplnit o pohon, stejně jako ostatní typy bran

branka-brana-01-mJednokřídlé branky

Jednokřídlé branky jsou jednoduchou, elegantní volbou pro vstup, kde očekáváme pohyb jednotlivých osob. Tyto brány nejsou prostorově náročné a jejich pořizovací cena bývá nižší než u ostatních bran.

Branky v zelené barvě jsou nejrozšířenějším a nejprodávanějším typem branek, a to zejména proto, že dobře doplňují zelené pletivo, které je nejčastěji používaným. Z toho důvodu jsou branky, v tomto barevném provedení, nejlevnější. Branky se uzamykají pomocí zámku FAB, který je součástí balení. Výhodou jednokřídlých branek je také jednoduchá montáž, odolnost konstrukce, a příznivá cena.

branka-brana-02-mDvoukřídlé brány

Jde o klasické brány, vhodné do průmyslových objektů i k rodinným domům. Jsou bezpečné, spolehlivé a nevyžadují žádnou speciální stavební přípravu. Vhodné jsou i jako vjezd například do zahrádkářské kolonie nebo třeba k chráněným prostorům v lese. Brány o šířce 360 cm jsou jedny z nejvíce poptávaných – umožní průjezd většiny vozidel a zahradní techniky, zároveň ale nejsou křídla bran příliš dlouhá a bránu tak lze bez problémů využít i na menších prostranstvích. Jde také o cenově dostupné řešení. Brány z naší nabídky mají navíc povrchovou úpravu proti korozi a možnost zvolení barvy dle vašich preferencí.

Tip

Pokud byste z důvodu nedostatku místa na pozemku požadovali dvoukřídlou bránu o kompaktnějších rozměrech, doporučujeme zvolit šíři 300 cm. V případě potřeby širší brány pak lze zvolit například bránu 400 cm.

branka-brana-03-mPosuvné brány

Samonosné posuvné brány jsou dlouhodobým, elegantním a pohodlným řešením vjezdu na váš pozemek, je ale však potřeba větší boční prostor, brána je těžší a náklady na pořízení vyšší. Rámy posuvných samonosných bran si jednoduše přizpůsobíte celkovému vzhledu vašeho plotu. Na objednávku jsme schopni rám vyrobit s vámi preferovanou výplní (poptejte naše obchodní zástupce zde) nebo si je můžete opatřit plotovkami, které tvoří zbytek vašeho plotu. Pro vyšší praktičnost lze posuvné brány také snadno doplnit elektrickým pohonem. Montáž je poměrně snadná, avšak kvůli velkým rozměrům a váze produktu doporučujeme nechat montáž na odbornících. Zejména v případě, pokud se rozhodnete bránu doplnit o motor. Posuvné brány nejsou náročné na údržbu, ani dokonce v zimě.

branka-brana-04-mTeleskopické brány

Teleskopické brány představují revoluci ve světě bran a branek. Na rozdíl od tradičních dvoukřídlých bran a klasických posuvných bran nabízí teleskopické brány několik zásadních výhod. Hlavní výhodou je maximální využití prostoru. Teleskopické brány se skládají z několika sekcí, které se při otevírání brány elegantně skládají a umožňují tak úplné využití dostupného prostoru. Na rozdíl od klasických posuvných bran nevyžadují teleskopické brány dlouhé vodicí koleje, což usnadňuje jejich instalaci a snižuje náklady na údržbu. Samozřejmostí je, jako u ostatních řešení, možnost teleskopické brány otevírat a zavírat jednoduše a rychle dálkovým ovládáním, což výrazně zvyšuje komfort a bezpečnost.

Podle čeho vybírat?

1. Šíře branky

Pokud budete pouze měnit starou branku za novou, máte šíři i směr otevírání předem daný. Pokud pořizujete branku úplně novou můžete si systém i šíři branky zvolit dle svých potřeb. Branky jednokřídlé se vyrábějí ve standardních rozměrech 95 cm až 120 cm nebo atypické. Pokud máte na pozemku dostatek místa na otevírání můžete si zvolit klasické otevírání do prostoru. Důležité je zejména zvolit správnou rozteč děr a hloubku. U rozestupu děr lze vycházet z rozteče sloupků brány. Dobré však je se neřídit pouze údaji od výrobce. Doporučujeme si bránu prvně sestavit, pečlivě přeměřit ve složeném stavu a na základě toho teprve pak vyhloubit díry. Bránu nedoporučujeme umisťovat na zemní vruty.

2. Vzhled

Velmi důležitým kritériem pro výběr vaší branky bude vzhled. Branka a brána by měla korespondovat s celým plotem, který budete na pozemku mít. Zde si musíte vybrat styl, jaký plot se vám líbí. Pokud si vyberete betonový plot nebo hliníkový, ve stejném stylu by měla být i vstupní branka.

3. Otevírání

Automatické otevírání vjezdových bran se stává čím populárnější, možná už se to dá považovat za standard současné doby. Brány jsou osazeny automatickými pohony, které se dají na dálku ovládat. Bránu můžete doplnit i bezpečnostními prvky, jako jsou výstražné lampy, či bezpečnostní fotočlánky. Ovládat se dají ovladači, klíčovými spínači, ale i mobilním telefonem. Pohon se též dá naprogramovat, aby se automaticky po uplynutí časového intervalu brána zavřela. Co se týká menších vstupních branek, ty se většinou nechávají na manuálním otevírání, ale můžete je mít také na automatické otevírání, které je podobné jako jsme si popsali u vjezdových bran.

Jak nakoupit/poptat?

Sami si můžete vybrat na našem e-shopu

Poptat u obchodních zástupců

  • Nejste si jistí výběrem?
  • Chcete atypickou bránu či branku na míru?

Neváhejte nám napsat nebo zavolat!