Jaký plot zvolit do svahu

Stavba plotu ve svahu nebo nerovném terénu se může stát noční můrou. Právě proto nabízíme nejen prodej plotů a příslušenství, ale i montáž plotu ve svahu či nerovném terénu na klíč. Volba vhodného typu plotu pro svah závisí na několika faktorech, jako jsou míra sklonu svahu, vaše estetické preference, účel plotu a dostupné finanční prostředky.

Na stavbu plotu (oplocení) ve svahu nebo na nerovném terénu lze využít nejrůznější materiály. Ať už jde o drátěné (pletivové) ploty (nejlevnější a nejpoužívanější varianta), ploty z plotových panelů nebo i betonové ploty. V případě plotových panelů a betonového plotu se plot nestaví zpravidla tak, aby vypadal „že je ve stejné výšce“ – právě naopak – ploty ve svahu z těchto materiálů se staví tak, že se jejich výška řídí dle výšky terénu. Vzhledově to může vypadat jako schody či kaskády.

Pletiva Dobrý

Pletiva Dobrý

Pletiva Dobrý

Nezapomínejte, že nezáleží pouze na vašem vkusu, ale také na tom, jak se daný plot do terénu hodí či nehodí.

Jak na stavbu plotu z pletiva ve svahu?

Začněte tím, že si vše poctivě změříte a naplánujete. Zjistíte si celkové rozměry (výšku, obvod i sklon svahu se v tomto případě opravdu vyplatí znát) a rozestupy mezi sloupky. Obecně platí, že čím větší sklon svahu, tím více je sloupků. Sloupky se staví hlavně tam, kde jsou zdvihy v terénu nejzřetelnější. Sloupky se upevňují do jam, obsahujících suchý beton. Na řadu pak přichází upevnění pletiva, kdy ke sloupkům připevníme nosné dráty, které musí být pořádně vypnuté. K nim se pak přichycuje pletivo – od prvního sloupku až k poslednímu.

Jak na stavbu plotu z plotových panelů ve svahu?

Protože mají plotové panely pevně danou šíři, tam, kde vám to terén umožňuje, je vhodné ve stejných rozestupech rozmístit i sloupky. Pokud je svah strmější, sloupky můžete umístit blíže, ale budete muset plotový dílec zkrátit. Plotové panely ve svahu je vhodné doplnit podhrabovými deskami, aby se na žádných částech oplocení nestalo, aby byl plotový dílec v zemi. Začal by totiž korodovat. Podhrabová deska může být částečně v zemi.

Také betonové ploty se staví tzv. kaskádovitě.

Při dodržení výše zmíněných kroků by celková výstavba plotu neměla být zas tak náročná, nicméně pokud si nejste jistí, obraťte se na naše odborníky pro radu, nebo si rovnou sjednejte montáž plotu na klíč a vyhněte se veškerým starostem.

Mohlo by vás také zajímat:

  • Co zasadit k plotu | ZOBRAZIT
  • Využití gabionů pro zpevnění svahů | ZOBRAZIT
  • Co dát pod plot proti prorůstání trávy a plevele do pletiva? | ZOBRAZIT
  • Demontáž starého plotu | ZOBRAZIT 
  • Nerovný terén na zahradě? Udělejte z toho přednost! | ZOBRAZIT