Oplocení psích kotců snadno a efektivně

Ať už psí kotec postavený máte, ale přemýšlíte o jeho rekonstrukci, nebo teprve budete pořizovat pejska a chcete mu připravit vhodné útočiště, kam si bude chodit odpočinout, určitě čtěte dál. V tomto článku vám poradíme, jak na to.

Vhodný materiál pro stavbu kotce pro psa

Stavbu kotce byste měli začít podezdívkou, aby se pejsek nemohl podhrabat. Vhodnou variantou mohou být podhrabové desky, které slouží jako náhrada podezdívky. Podhrabové desky zajišťují kromě zabránění podhrabání také zpevnění plotu.

Podle velikosti kotce zvažte, jak bude řešená podlaha. Pokud je kotec velký a bude sloužit pejskovi částečně i jako výběh, můžete ponechat trávu. V případě menších kotců je možné podlahu udělat betonovou, dřevěnou, nebo ze zámkové dlažby.

Kotec můžete oplotit svařovaným pletivem. Pro větší pevnost a bytelnost zvolte 2D nebo 3D plotové panely. Podle zvoleného druhu oplocení pořiďte ke kotci také odpovídající branku. Podle plemene psa potom zvolte správnou výšku oplocení. Kotec může a nemusí být doplněn také střechou nebo pomocí plotových panelů můžete postavit přímo voliéru.

Podívejte se na fotografie z naší montáže oplocení psích kotců pomocí 3D panelů ZDE.

oplocení kotce – Pletiva Dobrý

oplocení kotce – Pletiva Dobrý

Psí bouda

Součástí kotce pro psa by měla být i bouda. Pokud v kotci pes bude celoročně, bouda by měla obsahovat tepelnou izolaci. Vhodné jsou také boudy do písmene L, které psovi umožňují schovat se před větrem. Dejte pozor, ať není bouda příliš velká. Příliš velkou boudu si totiž pes nedokáže vydýchat a zahřát.

Kam kotec umístit?

Kotec je možné umístit vedle domu, stodoly nebo kůlničky. Tím zajistíte, že z jedné nebo ze dvou stran bude kotec chráněný před větrem a zároveň tím bude i tak trochu zateplený. Zároveň při výběru umístění kotce dbejte na to, aby z něj měl pejsek dobrý výhled a přehled o tom, co se kde děje. Pokud váš pozemek sousedí s rušnou ulicí, nebo s chodníkem, po kterém chodí velké množství lidí, raději od tohoto místa kotec umístěte dál, dopřejete tím pejskovi potřebný klid.

Přemýšlíte také o tom, jaké bude nejvhodnější oplocení celého pozemku, pokud i tam bude váš pejsek volně běhat? Přečtěte si náš článek Bezpečné a spolehlivé oplocení pro psy útěkáře. V článku se dozvíte, jaké je nejvhodnější oplocení pro psa a jakému se naopak raději vyhnout.

kotec-02-h