Jak vybrat oplocení pro slepice

Pokud si pořídíte slepice, nebo jinou drůbež, musíte myslet na to, že budete muset zakoupit nebo vytvořit oplocení pro jejich výběh. Správně zvolené a nainstalované oplocení poskytuje ochranu před predátory a zabraňuje slepicím v úniku.

Ploty Dobrý

Ploty Dobrý

Ploty Dobrý

Při výběru a plánování oplocení pro vaše slepice je důležité položit si základní otázky:

  • Jak velký a vysoký výběh by měl být?
  • Bude výběh sloužit jen přes den, nebo i přes noc?

Pokud se ptáte, jak velký výběh by pro slepice měl být, tak počítejte s minimálně 4 metry čtverečními na jednu slepičku. Je však na každém chovateli, jak velký výběh chce svým slepicím dopřát. Čím větší venkovní výběh pro slepice, tím lépe.

Proč slepicím dopřát dostatečně velký výběh?

  • Šťastné slepičky – Volný pohyb činí slepice šťastné a spokojené.
  • Kvalitnější vejce – Dostatek trávy, brouků a dalších darů přírody, které si slepice samy ve výběhu vyzobou, poskytne slepicím rozmanitou a kvalitní stravu, která se projeví také na kvalitě snesených vajíček a celkovém zdraví slepic.
  • Menší spotřeba krmiva – Slepice si na zahradě samy najdou trávu, brouky a různá semínka a vy tak ušetříte alespoň přes léto za krmivo.
  • Regulace agresivního chování – Velký výběh pro slepice reguluje problémové chování ve skupině a napadání slepic mezi sebou, jelikož slepice mají dostatek prostoru a ve velkém výběhu zaženou nudu.
  • Přínos pro zahradu – Slepice ochrání vaší zahradu před slimáky, larvami, a dalšími škůdci pro rostliny

Při výběru materiálů a druhu oplocení pro vaše slepice nebo další drůbež je důležité zohlednit několik základních faktorů:

Odolnost

Materiál by měl být odolný vůči povětrnostním vlivům a mechanickému namáhání.

Bezpečnost

Oplocení by nemělo obsahovat ostré hrany nebo prvky, které by mohly zranit slepice.

Výška oplocení

Správná výška oplocení je klíčová. Mělo by být dostatečně vysoké, aby slepice nemohly přeskočit nebo přelézt plot. Výška plotu by se měla pohybovat mezi 150 až 200 cm, jedině tak ho nepřelétnou ani lehká plemena slepic. Pokud chováte jen těžké slepičky, můžete klidně rovnou volit výšku jednoho metru.

Velikost oka

Samozřejmě, že nejen výška plotu, ale i velikost oka hraje podstatnou roli. Malá kuřátka se snadno protáhnou malou dírkou, tudíž je lepší volit pletivo s nejmenším možným rozměrem ok, nebo zvolit voliérové pletivo, které se vyznačuje malými oky a slabším drátem.

Dno plotu

Převážně liška bude hrabat i pod plotem, a pokud bude zem dostatečně měkká, dostane se skrz a v tu ránu je za plotem, kde se zrovna nachází vaše slepičky. Pozor si dejte i na jezevce, jehož rypák dokáže vyhrabat za krátkou dobu poměrně hlubokou díru a lehce se tak dostane i skrze drátěný plot. Při stavbě plotu raději drát zasuňte přibližně 10 cm pod zem, tak slepice bezpečně ochráníte.

Budování pevných základů

Důkladné zakotvení oplocení je zásadní pro stabilitu a odolnost. Použijte pevné sloupky a zkontrolujte, že jsou správně zabetonovány.

Brány a vchody

Pokud plánujete vytvořit vstupy do výběhu, zvažte použití pevných bran. Zabezpečte, že brány jsou spolehlivě uzavíratelné. Vrátka, kterými budete do výběhu vstupovat by měla být tak široká, abyste jimi projeli trakařem nebo i menším traktůrkem, pokud vám usnadňuje práci na dvoře.

Jaký druh oplocení zvolit?

Nejlepším druhem pro oplocení pro slepice či jinou drůbež bude pletivový plot nebo dřevěný plot. Je doporučeno i tyto dva druhy mezi sebou kombinovat. Nejčastěji používané je klasické (králičí) šestihranné pletivo v pozinkované (levnější) nebo poplastované (odolnější) variantě. Případně svařované pletivo či svařované chovatelské pletivo. Pro větší kusy, jako jsou husy, kachny a krůty, můžete použít klasické lesnické pletivo.

 

Nezapomenout na pravidelnou údržbu

Pravidelná údržba je klíčová pro dlouhou životnost oplocení. Kontrolujte ploty a sloupky, opravujte případné poškození a udržujte je čisté. Zvažte, jakou údržbu bude materiál vyžadovat a zda jste ochotni ji provádět. Správně udržované oplocení vám poté vydrží po mnoho let.

Správně zvolené a nainstalované oplocení pro slepice je klíčem k jejich bezpečí a pohodlí. Je potřeba zvážit druh, materiál a výšku oplocení spolu s vašimi potřebami a prostředím. Při dodržování správné údržby vám oplocení poskytne spolehlivou ochranu vašich slepic po mnoho let.

Potřebujete pomoci s montáží plotu? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím TOHOTO FORMULÁŘE pro nezávaznou a bezplatnou kalkulaci materiálu a montáže oplocení.

Mohlo by vás také zajímat:

  • Oplocení pro zvířata | ZOBRAZIT 
  • Přenosný plot | ZOBRAZIT
  • Zabezpečení (nejen) balkonu či terasy proti útěku koček | ZOBRAZIT
  • Netradiční využití betonových desek - betonový plot jinak | ZOBRAZIT
  • Časté chyby při stavbě plotu svépomocí | ZOBRAZIT