Ochranné pracovní pomůcky pro stavbu plotu – jak se nezranit a nezašpinit při montáži a demontáži plotu

Upřímně si řekněme, že při stavbě plotu se zkrátka aspoň trochu zašpiníte. Tomu se nevyhnete. Můžete ale použít určité pomůcky a vychytávky, s kterými vám stavba plotu půjde snáz a nějakému tomu zranění a zašpinění díky nim dokážete předejít.

Ochrana očí

Speciálně při úpravě terénu nebo při demontáži starého plotu často všude létají všemožné kusy země, kořenů stromů, odříznuté části plotu a další. Při těchto činnostech často dochází k poranění očí. Pořiďte si proto raději ochranné brýle. Při nákupu těchto brýlí se vejdete do 100 Kč a můžete tak předejít zranění, které by vás doprovázelo po zbytek života. Pomocí ochranných brýlí si můžete chránit i své dioptrické.

Ochrana hlavy

Také hlavu si můžete při těchto činnostech vážně poranit. Pokud si vezmete alespoň čepici nebo kšiltovku, je to lepší než nic. Nejlépe však uděláte, pokud si pořídíte ochrannou přilbu. Stojí pár korun a může vám i zachránit život. Tyto přilby se navíc dají kombinovat s různými obličejovými štíty, mušlovými chrániči sluchu a tak podobně.

Pracovní oblečení

Nezapomeňte si při stavbě oplocení obléct pracovní oblečení, u kterého vám nebude vadit, kdyby se poničilo či zašpinilo. Na oblečení se vám snadno může dostat smola, lepidlo či nějaká barva.

Chraňte si ruce

Pokud si ruce chcete chránit pouze před zašpiněním, postačí vám obyčejné tenké rukavice. Pokud budete pracovat v náročnějším terénu a s nebezpečnějším vybavením, raději si pořiďte silnější rukavice proti prořezu a propichu. Pokud budete na plot instalovat bezpečnostní prvky (např. ostnatý drát), tyto rukavice jsou nutností. Při práci s vibračním ručním nářadím (např. pily, křovinořezy) si pořiďte antivibrační rukavice.

Kolena vám poděkují

Při stavbě plotu musíte často klečet na zemi. S koleny má menší i větší problémy velké množství lidí. Tito lidé, a hlavně jejich kolena, jistě ocení gelové nákoleníky. Díky gelové výplni se nákoleníky přizpůsobí kolenům a poskytují jim komfortní ochranu při práci v kleče.

Super vychytávka – nechoďte tisíckrát pro nářadí a zase zpátky

Snad nikoho by nebavilo se několikrát zvedat od rozdělané práce, pokaždé, když potřebujete další šroub, drát, klíč, šroubovák, menší šroubovák,… Proto byla vytvořena kapsa s opaskem CXS Lone. Pomocí opasku kapsu připevníte ke kalhotám. Do kapsy pak umístíte veškeré potřebné nářadí a budete ho tak mít kdykoliv po ruce. Jakmile si práci s touto kapsou zkusíte, už nikdy nebudete chtít pracovat bez ní.

kapsa a nákoleník

Zmíněné ochranné pomůcky a i další najdete na našem e-shopu.

Mohlo by vás také zajímat:

  • Montáž ratanových pásů na plotový panel | ZOBRAZIT 
  • 7 tipů, jak vylepšit starou zahradu | ZOBRAZIT 
  • Stavební oplocení: bezpečnost na staveništi i ochrana majetku | ZOBRAZIT
  • Jak napnout pletivo | ZOBRAZIT 
  • Kleště a spony – které na co použít? | ZOBRAZIT